Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Verbod op inhoudingen en verrekeningen opnieuw uitgesteld

Het verbod op inhoudingen en verrekeningen op het wettelijk minimumloon in het kader van de WAS (Wet Aanpak Schijnconstructies) is opnieuw uitgesteld tot 1 januari 2017. Daarnaast maakte minister Asscher kenbaar dat er een uitzondering komt voor inhoudingen en/of verrekeningen voor de kosten van huisvesting en zorgverzekeringen.

In de WAS (ingegaan per 1 januari 2016) is geregeld dat werknemers recht hebben op een girale betaling van het netto-equivalent van het wettelijk minimumloon. Dat zou ook betekenen dat er op het wettelijk minimumloon geen inhoudingen en/of verrekeningen plaats mogen vinden in het kader van huisvestingskosten of de premie voor de zorgverzekering. Dit verbod zou na eerder uitstel ingaan per 1 juli 2016, maar op 21 april 2016 heeft minister Asscher een brief naar de Tweede Kamer gestuurd waarin hij aangeeft dit verbod uit te willen stellen tot 1 januari 2017.

Tevens schrijft minister Asscher in de brief dat hij via een Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) tot een uitzondering wil komen voor huisvestingskosten en de kosten voor de zorgverzekering. Onder bepaalde voorwaarden blijft het mogelijk om deze kosten te verrekenen met het wettelijk minimumloon. Deze voorwaarden gaan bijvoorbeeld over het hanteren van een maximum bedrag of percentage van het wettelijk minimumloon. Voor de huisvesting kan worden gedacht aan kwaliteitseisen waardoor alleen gecertificeerde huisvesting voor inhouding op het wettelijk minimumloon in aanmerking komt.
 
Minister Asscher zal de komende tijd gebruiken om de AMvB nader uit te werken. Om daar de tijd voor te hebben is het gehele inwerkingtreding van het verbod uitgesteld tot 1 januari 2017. In de loop van 2016 wordt meer bekend over de exacte voorwaarden die worden verbonden aan het inhouden en/of verrekenen van huisvestingskosten en de premie zorgverzekering.

Bron: LTO Glaskracht Nederland

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven