Voedselveiligheid meten met smartphone
Het systeem werd getest voor residuen van gewasbeschermingsmiddelen in wijn en op druiven, voor allergenen die in het reinigingswater van de buizen in voedingsverwerkingsfabrieken voorkomen en voor mycotoxinen in bier. Voor iedere categorie slaagde het systeem erin om gelijktijdig in één test 3 tot 4 stoffen te meten in een volume van een aantal druppels en dat binnen enkele minuten. De resultaten waren binnen enkele minuten beschikbaar in een app en op het web.
De Foodsniffer heeft als hart een op silicium-gebaseerde electronische chip van minder dan 40 mm² die met een standaardtechnologie geproduceerd kan worden. Dit maakt het mogelijk om deze chips in aantallen en tegen lage kosten te produceren. Ook kan het systeem verder verkleind worden tot de grootte van een smartphone. Dit maakt het product geschikt voor gebruiken binnen diverse schakels in de keten van de voedingsproductie. De ontwikkeling en productie van het systeem werd gecoördineerd door het Griekse instituut NCSR-Demokritos en er werd samengewerkt met 9 partners uit 7 Europese landen. Vanuit Nederland was er inbreng van het Rikilt Wageningen UR en Trustfood Stichting uit: Wageningen.