Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
1 juni geen oplossing problemen Douane

Nieuwe scan en afspraken voor betere doorstroom containers

Tholen – Peter Verbaas van GroentenFruit Huis stelde onlangs in een artikel dat er 1 juni een oplossing moet liggen van de Douane om de problemen en de vertragingen rond de scans op te lossen. De Douane werkt aan een oplossing voor de vertragingen, maar die is 1 juni niet in gebruik, laat de controledienst weten.

Om tot een oplossing te komen overlegt de Douane met verschillende betrokken partijen, waaronder Fenex en het GroentenFruit Huis. "Het is goed dat we in overleg met het bedrijfsleven zoeken naar een oplossing. Dit soort overleggen tussen bedrijven en diensten zijn kenmerkend voor de haven van Rotterdam. We kijken naar logistieke oplossingen en onder welke voorwaarden we extern scannen kunnen toelaten."


Anneke van den Breemer, Regiodirecteur Rotterdam Haven.

De schoen wringt met name als er veel grote containerschepen uit risicogebieden tegelijk binnenlopen. Dan worden er veel containers geselecteerd voor de scan. Aangezien groenten en fruit relatief vaak uit risicogebieden komen, worden die relatief vaak geselecteerd voor de scan. "Voor de meeste containers geldt dat ze binnen 36 uur worden vrijgegeven. Vertragingen zijn nog altijd incidenteel, maar ik begrijp dat het voor de groenten en fruitsector lijkt alsof het vaak voorkomt," legt Anneke van den Breemer, Regiodirecteur Rotterdam Haven, uit.

Voldoende capaciteit
"De Douane heeft ruim voldoende scancapaciteit," legt Anneke uit. "We scannen 42.000 containers per jaar, dat is het uitgangspunt, dat komt overeen met 1,1 procent van alle containers die in Rotterdam aankomen." De scan aan de Bosporusstraat in Rotterdam, één van de scanlocaties van de Douane, kan 800 tot 900 containers per week verwerken. In theorie is dat voldoende om alle containers te scannen.


Op piekmomenten kan er vertraging ontstaan bij de scans.

Om de pieken die kunnen ontstaan op te vangen, neemt de Douane in het eerste kwartaal van volgend jaar een extra scan in gebruik. Daarmee stijgt de capaciteit. Daarnaast worden afspraken gemaakt met de terminals om de logistiek zo efficiënt mogelijk in te delen. Op de terminals Uniport en Waalhaven zijn de problemen al minimaal. "In goed overleg met het bedrijfsleven hebben we de logistiek goed georganiseerd en daarmee de situatie onder controle. Met de mobiele scans kunnen we de scancapaciteit op de Delta-schiereiland terminal verdubbelen als dat nodig is."

Lees een uitgebreid interview met Anneke van den Breemer, Regiodirecteur Rotterdam Haven, in de Primeur van juni (verschijningsdatum 24 juni). Klik hier om een abonnement af te sluiten.

Voor meer informatie:
DouaneTelefoon: 0800-0143
www.belastingdienst.nl/douane