Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Geautomatiseerd proces voor vitalisering van zaden

Priming van commerciƫle zaden zorgt voor een snelle en uniforme kieming.
Deze methode voor het voorkiemen van zaad is echter kostbaar en tijdrovend.
In een gezamenlijk initiatief om een sneller, milieuvriendelijker en goedkoper alternatief te ontwikkelen, presenteert het Zweedse bedrijf Nelson Seed Development nu een ecologisch en volledig geautomatiseerd proces (inclusief drogen) dat zaad vitalisering wordt genoemd. De geautomatiseerde apparatuur is ontwikkeld in samenwerking met Seed Processing Holland.

Het basisprincipe
Door de nauwkeurig op elkaar afgestemde wisselwerking tussen lucht en water, start vitalisering de eerste ontkiemingsfasen van het zaad. Het proces wordt vervolgens gestopt, vlak voordat de primaire kiemwortel door de zaadhuid komt. Dit is de belangrijkste factor achter de houdbaarheid en de snelle, uniforme kieming die wordt geboden door gevitaliseerde zaden, die voortaan Optigrow-zaden worden genoemd.
 
Houdbaarheid
Een belangrijk voordeel dat vitalisering biedt, is dat zaden voor langere tijd houdbaar blijven.

Voor zaadhandelaren is de houdbaarheid een zeer belangrijk onderdeel dat invloed heeft op de flexibiliteit en planning van de zaadvoorbereiding. Nu kan een partij zaad na de vitalisatiebehandeling op voorraad worden gelegd en direct verkocht na ontvangen van een order.

Het behoud van kiemkracht en kwaliteit na de vitalisatie van de zaden geeft de eindgebruikers de mogelijkheid om te zaaien wanneer de omstandigheden optimaal zijn.

De procesapparatuur
De vitalisering wordt uitgevoerd in compartimenten waarin een drum van maximaal 90 liter in geplaatst kan worden. Deze compartimenten worden aangestuurd door een technische unit voor de procescontrole en gegevensverwerking - Tech 90. Het hele systeem wordt Optigrow Vitaliser genoemd.

Dankzij de modulaire structuur van het procesgedeelte is het mogelijk de capaciteit geleidelijk uit te breiden. Elke Tech 90-unit ondersteunt maximaal vier compartimenten (geschikt voor 90 liter drums).

Documentatie van het vitaliseren van een grote verscheidenheid aan zaden is opgeslagen en beschikbaar in de uitgebreide kennisbank bij Nelson Group in Zweden.

De apparatuur wordt vervaardigd door Seed Processing Holland.
Zij zullen ook de dealer zijn van de apparatuur en de wereldwijde service- en onderhoudswerkzaamheden uitvoeren.
 
Vitalisering
Voor de meeste gewassen kan vitalisering binnen een tijdspanne van 1 - 3 dagen worden voltooid.

Een vroege veldopkomst, het verbreken van de kiemrust, uniforme gewassen en sterke onkruidonderdrukking zijn bijkomende voordelen die gevitaliseerde zaden bieden.
 
Het vitaliseringsproces werd ontwikkeld door de R&D-afdeling van Nelson Seed Development. Deze afdeling was ook verantwoordelijk voor het ontwerp van de
proces-apparatuur. Torsten Nilsson, de eigenaar en managing director van de Nelson Group, concludeert:

"De Optigro Vitaliser 90 is ontworpen voor gebruik op locatie bij de klant. Het proces is niet alleen bedoeld voor hoogwaardige zaden, maar ook voor grotere volumes, omdat de bedrijfstak als gevolg van alle tijd en logistiek op dit moment niet rendabel is.

Vitalisatie biedt duidelijke mogelijkheden om de kosten te verlagen. De procestijd en de logistiek kunnen worden versneld, de houdbaarheid kan worden verlengd en het aantal orders dat verloren gaat als gevolg van tijdgebrek kan worden verminderd. Vitalisatie zal daardoor naar alle waarschijnlijkheid een enorm effect hebben op het concurrentievermogen van de gebruikers ervan - vooral wanneer je daaraan de positieve eigenschappen toevoegt die gevitaliseerde zaden bieden. Op de lange termijn zal dit waarschijnlijk invloed hebben op de marktstructuur van onze industrie."

Voor meer informatie:
Nelson Seed Development AB
Torsten Nilsson, Managing Director
Mobiel: +46 70 665 11 00
torsten.nilsson@nelsonseed.se
www.nelsonseed.se

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven