Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Beperking arbeidsmigranten schadelijk voor Britse AGF-sector

EU-voorzitter Jean-Claude Juncker zei tijdens de EU-top in Bratislava vorige week dat voor het Verenigd Koninkrijk geen toegang tot de gemeenschappelijk markt mogelijk is zonder aanvaarding van vrij verkeer van personen. Landbouwleiders zijn bezorgd dat een eventuele beperking van 'cruciale' arbeidsmigranten de agrarische sector van het Verenigd Koninkrijk zou kunnen schaden.

Daar de migratiekwestie voor grote verdeeldheid zorgt tussen belangrijke beleidsmakers en het Britse publiek, geloven sommigen dat deze verklaring kan leiden tot het uitstellen van de beslissing van de Britse minister-president om formeel uit de EU te treden, waardoor de onzekerheid over Brexit wordt vergroot. Theresa May zou gezegd hebben dat artikel 50 in januari of februari kan worden geactiveerd, maar dit is niet door Downing Street bevestigd.

Telerscoƶperaties hebben gezegd dat toegang tot zowel arbeidsmigranten als de gemeenschappelijke markt van vitaal belang zullen zijn voor de toekomst van de sector. Twee grote landbouwverenigingen in Schotland (NFU en SAMW) hebben de Britse regering om garanties gevraagd met de mededeling dat elke verwarring over de status van de EU-beroepsbevolking een grote impact op de Britse landbouwsector zou kunnen hebben.

De afdeling tuinbouw van het Britse NFU hoopt tijdens de huidige onderhandelingen te bereiken dat ten minste 80.000 buitenlandse werknemers de toegang en het recht krijgen om in het Verenigd Koninkrijk te werken. Volgens voorzitter Alison Capper zou de Britse landbouwsector anders zwaar geschaad kunnen worden.

Ze zei dat het ideale scenario vrijhandel met Europa is en het wenselijk is om een meerjarenbeleid te creƫren voor in het Verenigd Koninkrijk werkende EU-migranten.

Publicatiedatum: