"Normaal zitten Chinese koelhuizen stampvol en nu zie je overal gaten"

Denimpex bij RTLZ over knoflookbubbel

Joey Deen van Denimpex was bij RTLZ om te praten over de effecten van de knoflookbubbel in China, goed voor 80% van de wereldwijde knoflookexport. "We hebben vaste partners waar we elk jaar soortgelijke volumes mee doen. Die bezoeken we een paar keer per jaar. Maar dit jaar hebben de koelhuizen heel weinig knoflook in voorraad. Normaal zitten die stampvol en op het moment zie je overal gaten", vertelt Joey voor de camera. "Veel speculanten zijn ingestapt die aan begin van de oogst grote hoeveelheden hebben opgekocht. Er is eigenlijk niet genoeg knoflook om vanuit China te exporteren en de prijzen liggen ontzettend hoog."

De Financial Times vergelijk de huidige knoflookmanie al met de tulpenmanie in Nederland in de gouden eeuw. De China-correspondent van RTL-Z vertelt dat veel telers door de lage prijzen van het afgelopen jaar de knoflook aan de wilgen hebben gehangen. Maar toen de oogst ook nog eens lager uitviel door de regen viel, was het voer voor speculanten om knoflook in te slaan. Ofwel, de knoflookbubbel kan weleens flink gaan stinken.


Klik hier voor de uitzending

Denimpex is gespecialiseerd in knoflookimport voor de Europese markt. "Gemakkelijk is dat niet", betoogt Joey. "Ieder handelsbedrijf in de EU mag een kleine hoeveelheid importeren. Daarboven moet een heffing van 1,20 euro per kilo worden betaald. Hiermee moeten de Spaanse knoflookproducenten worden beschermd."

Aan knoflook worden veel gezondheidsbevorderende kwaliteiten toegedicht. Het zou potentieverhogend en bloeddrukverlagend zijn en helpen tegen schimmels en eczeem. "Elke maand helpt knoflook wel tegen iets anders: van slokdarmkanker tot prostaatkanker. Dat helpt de afzet wel", concludeert de importeur nuchter.

Voor meer informatie:
Joey Deen
Denimpex B.V.
Sint Antoniesbreestraat 10
1011 HB Amsterdam – Holland
T: +31 20 6246390
F: +31 20 6225448
www.denimpex.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven