"We gaan hierdoor echt niet meer verkopen, het kost ons juist geld"

Niet alle handelaren blij dat Mabru uur eerder open gaat

Tholen - De directie van de vroegmarkt Mabru in Brussel heeft besloten om vanaf maart haar deuren een uur eerder open te doen op dinsdag, donderdag en zaterdag. De markt is dan vanaf middernacht open in plaats van 1 uur. Het lijkt erop dat dit niet met alle handelaren is gecommuniceerd. AGF.nl vroeg het aan Frank Valckenier, Wim Vandepoel en Gerrit de Vlieger.

"Wie deze beslissing genomen heeft, Joop mag het weten! Volgens mij heeft dit geen enkele zin. We gaan hierdoor echt niet meer verkopen dan we nu doen. Het grote nadeel is dat het ons juist geld kost", aldus Frank Valckenier, zaakvoerder van Valckenier.Frank noemt een voorbeeld. "Stel dat één arbeider aan 20 uur kostprijs werkt. Snel gerekend kost dat voor 3 marktdagen x 52 weken = 3.120 euro per jaar extra voor 1 werknemer die een uur langer werkt. Wij zijn trouwens handelaren die op centiemen onze boterham moeten verdienen. Goed bezig zou ik zeggen zo", geeft hij sarcastisch aan. "Wat er volgens mij zou moeten gebeuren, is dat de markt vanaf 1 november tot 1 april om drie uur 's nacht opengaat tot 8u of 9u 's morgens. In die uren zal iedereen daar een beetje zijn werk hebben en soms geen uur stilstaan zonder iets te verkopen want dat kost ook veel geld."

Geen communicatie

"De beslissing om de vroegmarkt een uur vroeger te openen is er gekomen zonder medeweten van het grootste gedeelte van de handelaars", aldus Frank. "Er is noch rondvraag noch communicatie geweest daarover. Ik kom momenteel om middernacht toe en er lopen al klanten binnen die via achterpoortjes aan toegangsbadges geraakt zijn, wat gaat er nu in de toekomst gebeuren? Volgens mij gaan diezelfde klanten daar vanaf 1 maart ook voor mij rondlopen als ik bijvoorbeeld om 23 u toekom. Ik ben er volledig mee akkoord dat ze een uur vroeger opendoen maar dan moet er ook een sluitingsuur komen en dat moet voor iedereen gelijk zijn dan. De vroegmarkt heeft een reglement maar dat wordt voor iedereen anders toegepast. Mabru begint één grote klucht te worden."

frank.valckenier@telenet.be


Wim Vandepoel: wij zijn er al
Wim geeft aan dat de directie deze beslissing inderdaad zonder overleg had genomen, maar dat het voor hun bedrijf weinig uitmaakt. "Ik vind het wel prima, wij zijn er op dat moment toch al. Vaak is ons personeel om 11 uur al aanwezig om de bestellingen klaar te maken voordat de verkoop op de markt van start gaat." Hij snapt de reden wel waarom de directie heeft besloten een uur eerder open te gaan. "Regelmatig zijn er horecabedrijven of winkeliers die een uur voor de poort staan te wachten om binnen te komen. Nu kunnen we meteen nadat ze hun zaak sluiten, inkopen komen doen. We zijn blij dat er nog klanten naar de markt zelf komen, dus het is goed om ze tegemoet te komen." In Mabru worden bloemen, vlees en AGF verkocht. "Er zitten hier drie verschillende sectoren en handelaren met allen en verschillende mening. Men moet met veel mensen rekening houden om zo'n beslissing te maken." Mabru is de enige vroegmarkt in Europa die zo vroeg open is. "Vroeger, zo'n 15 tot 20 jaar geleden, waren we om 4 uur 's nachts open. Dat werd in de loop der jaren steeds vroeger. Nu is het dus middernacht geworden. Het is eigenlijk nog beter om 's avonds open te gaan. Vooral de vrijdagavond zou interessant zijn, dan kunnen we ook eerder stoppen. Wij doen nu op bepaalde dagen al eerder onze deuren dicht. Als er geen klanten komen, blijven we niet staan."

wim.vdp@skynet.beGerrit de Vlieger: op zaterdag sluiten
Ook aan handelaar Gerrit de Vlieger van Vrijders is persoonlijk niets gevraagd vanuit de directie. Volgens hem past iedere verkoper zich aan aan zijn klanten. "Ik zelf ben alle dagen open. Op maandag, woensdag en vrijdag vanaf 3 uur en op dinsdag, donderdag en zaterdag nu dus vanaf 12 uur. Ik zou persoonlijk gaan voor een dag minder in de week markt. Zaterdag bijvoorbeeld is enkel nog een dag geworden voor een depannage levering als er bijvoorbeeld problemen zijn met tekorten. In gans Europa is nergens iets open op zaterdagmorgen, enkel op Mabru. Als we nu op zaterdag sluiten, heeft iedereen een mooi weekeind en zijn de andere vijf dagen beter gevuld."

gerrit.de.vlieger@telenet.be

Bericht van de directie van Mabru
Vanaf donderdag 2 maart openen de hallen van de Vroegmarkt van Brussel hun deuren vanaf middernacht i.p.v. om 1u 's morgens en dit elke dinsdag, elke donderdag en elke zaterdag. Deze uurwijziging is een antwoord van de directie van de Vroegmarkt op de talrijke verzoeken uit de sector van de professionele restauranthouders. Mijnheer Laurent Nys, directeur van de vzw Mabru, is van mening dat de moeilijke werkomstandigheden van de chef-koks ons verplichten om de uurroosters van de markt te herzien. De Horeca Federatie Brussel geeft via haar voorzitter Yvan Roque eveneens aan verheugd te zijn over deze keuze. Het was absoluut noodzakelijk om een tegemoetkoming te doen naar de nieuwe generatie toe. Het werd te moeilijk om een uurrooster te blijven handhaven waardoor de chefs enkele uren moeten wachten alvorens zij de aankopen, nodig voor de goede werking van hun onderneming, kunnen doen. Yvan Roque preciseert dat de eindgebruiker er eveneens goed zal bij varen. De chefs hebben een betere toegang tot de keten van verse producten en zullen zo hun aankoopkosten kunnen verminderen.

Voor meer informatie:
Tel: 02/215 51 69
Fax: 02/245 24 13
anicee.henin@mabru.be
www.mabru.be
Mabru vzw
Werkhuizenkaai 22-23
1000 Brussel

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven