Jan Bakker, algemeen directeur Van Iperen

"Overnames passen in trend schaalvergroting sector"

Tholen -Groeispecialist sinds 1921, zo luidt de toevoeging onder het nieuwe logo van Van Iperen. Die naam maakt Van Iperen zelf in elk geval waar. Afgelopen tijd nam het bedrijf uit Westmaas zowel Mol Agrocom, De Witte Agro als Gebr. Dijke over. "Deze overnames waren geen doel op zich, maar we zijn ze ook niet uit de weg gegaan", verklaart directeur Jan Bakker. "Het past in de trend van schaalvergroting in onze sector. Kijk naar de fusies van chemiebedrijven, maar ook aan onze klantenkant. Een akkerbouwer met 100 hectare was vroeger een hele grote, nu hebben we al tomatentelers als klant met een areaal boven de 100 hectare. Het is eten of gegeten worden. Om ook in de toekomst gesprekspartner te zijn moet je een bepaald volume achter je hebben staan."

Vanaf deze maand gaan alle bedrijven verder onder de naam Van Iperen. Met de nieuwe bedrijven telt het bedrijf in Nederland 170 personeelsleden, een groei van 50 personen. De agrarisch toeleverancier bedient de sectoren veehouderij, tuinbouw, fruitteelt, bollenteelt, akkerbouw en groenvoorziening. Op de vraag of het niet lastig is om de focus te houden, antwoordt Jan: "De focus is helder. Al generaties zorgen wij samen met onze klanten voor de groei van gezonde én renderende gewassen. Op een manier die goed is voor mens, dier en plant. Of het nou met onze meststoffen, gewasbeschermingsmiddelen, plantversterkers of bodemverbeteraars is. We zorgen altijd voor optimalisatie van de gewassen."Product- naar marktgericht
Daarbij is het zeker een uitdaging om de culturen van de verschillende bedrijven te integreren. "Dat vergt specifieke deskundigheid en ervaring. De afgelopen jaren hebben we mensen aangetrokken die daarover beschikken", vertelt Jan. "Als bedrijf hebben we een omslag gemaakt van product- naar marktgericht. Zeker voor medewerkers die al decennia bij ons werken, is dat een hele omslag. Gelukkig zien we dat dit goed wordt opgepakt, waarbij er ook steeds meer synergie komt tussen de verschillende bedrijfsonderdelen. Zo exporteren we kennis over bemesting in de tomatenteelt rechtstreeks naar de aardappel- en fruitteelt en dat levert verrassende resultaten op. Daarbij zien we dat de glastuinbouw wel 'leading' is in de kennisoverdracht. Dat is toch ondernemen op de vierkante meter en die teelt moet renderen."

Proeven voert Van Iperen hoofdzakelijk uit op het eigen proefveld in Oude Tonge, bij PPO, Proeftuin Zwaagdijk en bij telers op locatie. Voor Van Iperen BV is Nederland met afstand de grootste markt. De internationale activiteiten van Van Iperen worden uitgevoerd door Van Iperen International. "Deze tak groeit erg snel en is voornamelijk gericht op de handel in meststoffen. Onze internationale klanten voorzien we hoofdzakelijk via distributeurs. We hebben eigen kantoren in Canada, Frankrijk, China, Servië en Libanon en hebben klanten in meer dan 80 landen over de hele wereld. Omdat het logistiek gezien onmogelijk is om de meststoffen overal vloeibaar aan te leveren, voorzien we onze klanten internationaal van meststoffen in vaste vorm. Het is nou eenmaal geen Westland, waar we de tuinders direct vanaf onze vloeibare meststoffenfabriek in Europoort kunnen beleveren."

"We hebben als speerpunt om de sector te vergroenen. Dat doen we deels met biologische gewasbeschermingsmiddelen, maar vooral ook door stevig in te zetten op bemesting; het zo vitaal mogelijk houden van het gewas waardoor het minder vatbaar is voor ziekten en plagen. Een grote uitdaging waar we mee te maken hebben, is de toelating van nieuwe middelen. Soms worden er namelijk middelen verboden, terwijl er geen alternatief voorhanden is. Onze invloed op dit toelatingsbeleid is beperkt, maar we proberen in gesprek met ketenpartners en binnen Agrodis zeker onze invloed uit te oefenen. Onze insteek is hierbij dat we inzetten op vergroening, maar dat het wel realiseerbaar moet zijn. Belangrijk vinden we dat we gezamenlijk als sector antwoorden op dit vraagstuk vinden en niet bij elke discussie tegenover elkaar komen te staan."

Afgelopen jaar introduceerde Van Iperen haar visie op precisielandbouw met het TT+-concept. Insteek hiervan is om door de groeipotentie van de bodem optimaal te benutten in vijf jaar een tien ton hogere opbrengst per hectare te halen. "We willen telers graag helpen op een duurzame manier de rendementen van de gewassen te verbeteren, dus met respect voor de aarde en de natuur", betoogt Jan. "De ontwikkeling van precisielandbouw gaat razendsnel en de resultaten zijn veelbelovend. Door een perceel in kaart te brengen, zal je de ene keer tot de conclusie komen dat er gewoon niet meer rendement in een perceel zit, maar op een andere plaats komen we tot fenomenale resultaten. Voor telers vergt dit vaak wel een andere manier van telen. Zij moeten leren op data en op hun apparatuur te vertrouwen."Bio- en reguliere teelt dichter naar elkaar
Op de vraag of de toekomst zit in de biologische teelt, antwoordt Jan: "We zien de bioteelt groeien, hebben er contacten en leren ervan, maar zien eerder de biologische en reguliere teelt bij elkaar komen. Daar verwachten we de aankomende tijd grote stappen in." Nieuwe initiatieven met betrekking tot bijvoorbeeld Urban Farming volgt Van Iperen op de voet. "Het past in de trend om te komen tot een duurzamere teelt. Dat zal erin resulteren dat het aantal gewasbeschermingsmiddelen zal afnemen. Maar één ding is zeker, of men het licht nou uit de zon of uit een LED-lamp haalt, bemesting hebben de planten nodig!"

Voor meer informatie:
Jan Bakker
Van Iperen
Smidsweg 24
3273 LK Westmaas
Tel: 0186-578888
bakkerja@iperen.com
www.iperen.com

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven