Het conflict ontstond nadat er uitspraken van de emir (de politiek leider) van Qatar over de relatie met Iran naar buiten kwamen. De emir zou gezegd hebben dat er geen reden is voor de Arabische landen om vijandig tegenover Iran te staan. Dat schoot buurlanden Saoedi-Arabië, Verenigde Arabische Emiraten, Bahrein, Egypte en Jemen in het verkeerde keelgat. De landen stelden sancties in. Libië, de Malediven, Mauritanië, Senegal en de Comoren sloten zich bij het vijftal aan. Tsjaad, Djibouti, Jordanië en Niger verbraken een deel van de relaties. Naast de uitspraken over Iran werden beschuldigingen over het financieren van terroristische organisaties aan de lijst toegevoegd. Volgens Qatar heeft de emir geen uitspraken gedaan over Iran en is de nieuwsdienst die het bericht verspreidde slachtoffer van een cyber aanval.

Lege supermarktschappen
Kort nadat de boycot was afgekondigd, verschenen er berichten dat de Qatari aan het hamsteren sloegen. Foto's van lege schappen in supermarkten doken op social media op. Een importeur uit Qatar vertelde kort nadat de boycot was ingesteld al dat de situatie niet nadelig uitpakte voor de handel. "De huidige situatie is dat alle import via de grensovergangen gestopt zijn," vertelde Shafeeque Siyad van Al Jamila Vegetables and Fruit in juni. "Alle import gaat nu via zee- en luchtvracht en via Iran. Dit veroorzaakt een vertraging van een dag of twee, maar het betekent niet dat we niet meer kunnen importeren."
Ondanks dat de boycot een maand van kracht is, zijn er geen gevolgen voor de export vanuit Nederland. "Het is meer een Arabische affaire. Het zijnde landen om Qatar die het Qatar moeilijk maken om politieke redenen. Wij merken daar weinig van, want we exporteren rechtstreeks naar Qatar. Wat dat betreft heeft het op dit moment nog geen effect," vertelt Ron van der Leek. "Qatar krijgt veel doorgevoerd uit Dubai bijvoorbeeld, dus ze hebben tijd voor nodig om andere routes te vinden. Wij vliegen rechtstreeks naar Qatar dus voor ons is er wezenlijk niet zoveel veranderd." Wel ziet Ron dat er meer vraag is vanuit Qatar, maar hij maakt direct een kanttekening: "Of er ook wat uitkomt is altijd nog maar de vraag."
Situatie Iran onveranderd
De oliestaat is grotendeels afhankelijk van import, waarin buurlanden een rol spelen. Sinds de boycot hebben Iran en Turkije aangegeven de export van onder andere groenten en fruit naar Qatar te willen vergroten. Vorig jaar werd een deel van de Westerse sancties tegen Iran opgeheven. "Er zal nog wel wat tijd overheen gaan voordat de eerste handel op gang komt," vertelde Ron een jaar geleden in Primeur. "We houden onze ogen en oren open, maar het is geen markt waar je heel makkelijk gaat kijken."
De situatie met Iran is nog niet veranderd. "We mogen geen handel doen, omdat er nog steeds sancties zijn. Vanuit onze bank hebben we ook gehoord dat we geen zaken mogen doen. Daar is weinig aan veranderd," sluit Ron af.
Meer informatie:
EFP International
Ron van der Leek
0174 316194
ron@efpinternational.nl
www.efpinternational.nl