Het is komkommertijd in Rusland. De groene groente licht dicht op elkaar gestapeld in gevlochten mandjes in een filiaal van de geliefde supermarktketen 'WkusWill' uit Moskou. Daarnaast lokken ook smakelijk uitziende tomaten en appelen de klanten, meldt Proplanta.de.
WkusWill - wat in het Nederlands iets betekent als 'de smaak van het land' - zet in op lokale levensmiddelen zoals nauwelijks een andere supermarkt in de Russische hoofdstad doet. Of het gaat om gehakt of kaas, alles komt van producenten uit de omgeving, zegt bedrijfswoordvoerder Jewgeni Schtschepin.
"We verkopen pure producten, die alleen dat bevatten wat er op het etiket staat. Er zijn geen verborgen toegevoegde stoffen of conserveringsmiddelen", zei hij tegen het Duitse persbureau 'Deutschen Presse-Agentur'.
Lokale productie is in Duitsland al jaren een trend. In Rusland groeit het bewustzijn hiervoor echter vooral sinds het begin van de sancties die het westen in 2014 werden opgelegd. Met het importverbod voor levensmiddelen uit de EU en VS weert Rusland zich tegen de sancties van het westen binnen het Oekraïne-conflict.
Vlees, melk, groenten en fruit moeten sindsdien zoveel mogelijk uit eigen productie verkocht worden. Wat in Rusland niet geproduceerd wordt, komt uit Centraal-Azië, Noord-Afrika of Zuid-Amerika.
In juni had president Vladimir Poetin het embargo tot eind 2018 verlengd. Landbouwminister Alexander Tkachev vierde dit als "groot nieuws voor de Russische landbouw". Het is echter duidelijk dat het hierbij ook om protectionisme gaat. Het importverbod heeft echter nog tien jaar nodig, want het vereist investeringen. "We verliezen hierbij niks, we winnen slechts", aldus Tkachev.
Maar niet alle deskundigen zijn hiervan overtuigd. Wanneer het embargo niet zou bestaan, zouden levensmiddelen in Rusland gemiddeld drie procent goedkoper zijn, zo hebben onderzoekers van de Russische academie voor staathuishoudkunde (RANEPA) uitgerekend. Consumenten zouden volgens dit onderzoek zonder het verbod 4.400 roebel (circa 60 euro) per jaar besparen.
Bij WkusWill is men er echter van overtuigd dat het embargo goed is voor de zaken. Kaas is een goed voorbeeld, meent woordvoerder Jewgeni Schtschepin. Sinds er nauwelijks nog westerse kaas op de markt komt, is de afzet van Russische producten toegenomen. "Dat heeft ons zeer verbaasd", zegt Jewgeni Schtschepin. "Onze producenten gaan er inmiddels vanuit dat zij hun kaas zelf duurder zouden kunnen verkopen wanneer het embargo plotseling afgeschaft zou worden." WkusWill werkt echter wel samen met kleine producenten. Consumenten bekritiseren de kwaliteit van de Russische massaproductie.
Naast WkusWill zetten steeds meer Russische ondernemers in op de handel met lokale producten. Een populaire winkel in het centrum van Moskou verkoopt lokaal vlees en een kleine slager met een handvol filialen biedt producten aan uit het gebied Twer ten noorden van Moskou. De ondernemersvereniging Opora Rossii hoopt dat de sancties nog lang duren. "Waarvoor hebben we dure Poolse appelen nodig als er ook Russische zijn?", zei presidiumlid Juri Sawelow tegen radiozender Kommersant FM. Als er vandaag weer importwaren op de markt zouden komen zouden de meeste Russische producenten echter problemen krijgen, zo schat hij in.
Abonneren
Vacatures
"Tweetende tuinders"
Top 5 - gisteren
Top 5 - afgelopen week
- Iedereen welkom bij feestelijke start van Konaxx’ automatische uiensorteerlijn op 12 augustus
- Moeilijkheden in de uienteelt zorgen voor afname areaal
- "40 uienkisten kwijt, wie heeft ze gezien? Beloning van 25 euro per kist"
- Uit de oude doos: Leune, Dirksland, al 60 jaar in de uienhandel
- Open dag bij biologisch akkerbouwbedrijf Veenink
Top 5 - afgelopen maand
Weer
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2022-07-22 "Oekraïne-oorlog raakt voedselzekerheid in de Europese Unie nauwelijks"
- 2022-07-22 "Fraude en oplichting bij bedrijven nemen toe"
- 2022-07-22 5 tips voor telefonisch aanmanen
- 2022-07-22 "Uiteindelijk kunnen Russen altijd nog terugkeren naar hun oude fameuze groentetuintje om op aardappelen en wortelen te leven"
- 2022-07-22 "Met de kennis van nu zou je in het verleden echt anders handelen"
- 2022-07-22 Belgische werkgelegenheidsgraad in mei ruim 70 procent
- 2022-07-15 Rollen omgedraaid: Bedrijf komt solliciteren
- 2022-07-15 "Ceta is goed voor een krachtig Europa en duurzame handel"
- 2022-07-15 Den Haag wil regeldruk ondernemers verlagen
- 2022-07-15 "Werkgevers benutten nog niet alle kansen op krappe arbeidsmarkt"
- 2022-07-15 "Nog geen faillissementsgolf door einde coronasteun"
- 2022-07-15 'Grondlegger van de genetica' was zijn tijd jaren vooruit
- 2022-07-15 Waarde euro daalt, voor het eerst in 20 jaar is 1 euro 1 dollar waard
- 2022-07-15 Arbeidsmarkt in Nederland voor het eerst 'zeer krap' volgens UWV
- 2022-07-15 Nederland ratificeert CETA en strategische overeenkomst Canada
- 2022-07-15 Vijf tips om werknemers van buiten de agrarische sector aan te trekken
- 2022-07-15 Kabinet vraagt reactie markt op voorstel verplicht certificeren uitzendbureaus
- 2022-07-15 Working Holiday Visa Australië weer beschikbaar
- 2022-07-15 ACM stelt eisen aan netbeheerders voor aansluittermijn elektriciteit voor grootverbruikers
- 2022-07-15 Geen zorgverzekering meer nodig voor gevluchte Oekraïners