4 oktober congres

"Internationaliteit maakt aanpak voedselverspilling zinvol"

In de strijd tegen voedselverspilling is er internationaal een verbinding gerealiseerd met het Nederlandse initiatief Champions 12.3 Coalition. Dit is een coalitie van afgevaardigden van regeringen, bedrijven, internationale organisaties, onderzoeksinstellingen, agrarische groepen en maatschappelijke organisaties uit de hele wereld, die zich inzetten voor de halvering van de wereldwijde voedselverspilling in 2030. In dit collectief participeren maar liefst zes Nederlanders (o.a. Rabobank-topman Wiebe Draijer, Unilever-ceo Paul Polman en, VN-ambassadeur Hans Hoogeveen) die in Nederland proberen mensen in de top van grote bedrijven te linken aan deze grote Champions-groep.

'De aanpak van voedselverspilling is alleen op internationaal niveau zinvol om de globale doelstellingen te kunnen realiseren', zegt Toine Timmermans, die aangeeft dat verpakkingen een belangrijke rol spelen in die oplossingen.
Maar hij is ook kritisch over de verpakkingsindustrie. 'Er gebeuren al jaren goede dingen, maar de verpakkingsindustrie heeft te lang geroepen: "Wij hebben de oplossing". Dat is niet mogelijk. Het is een ingewikkeld model, waarbij er allerlei afwegingen spelen, en de verpakkingsindustrie moet er nog meer een onderdeel van worden in plaats van te claimen de oplossing te hebben.

Toine Timmermans is een van de sprekers tijdens Food Waste Congres.Voedselverspilling, zo pak je dat aan
4 oktober 2017 | Bussum
Kom op woensdag 4 oktober naar het Food Waste Congres, over het tegengaan van voedselverspilling in de keten. Uiteraard met veel aandacht voor de rol van de verpakking. Ook andere manieren om verspilling tegen te gaan komen aan bod.

U krijgt een update van de status van voedselverspilling, de ontwikkelingen op gebied van de verpakkingsketen, oplossingen, u wordt geïnspireerd door voorbeelden uit de praktijk en u ontmoet waardevolle contacten!

Bekijk het programma


Sprekers uit de wetenschap, tech en food
Thomas Luttikhold - adviseur en ondernemer bij Waste Watchers. Succesvol met het bestrijden van voedselverspilling in horeca en institutionele markt.
Katarina Nilsson - doet in Zweden onderzoek naar de totale milieudruk van de product-verpakkingscombinatie. Is duurzaam verpakken altijd echt duurzaam? Niet als het foodwaste veroorzaakt.
Marjan Ippel - foodtrendwatcher. Zo gaat de foodwereld met verspilling om.
Eef de Ferrante - de executive director van AIPIA brengt technologieaanbieders en gebruikers bij elkaar binnen de wereld van actieve en intelligente verpakkingen. Helpt deze technologie voedselverspilling tegen te gaan?
Toine Timmermans - onderzoekt aan de Universiteit van Wageningen voedselverspilling in agro food ketens en analyseert hoe deze ketens efficiënter en effectiever gemaakt kunnen worden.

Dagvoorzitter: Hester Klein Lankhorst. Directeur van het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken en een ervaren moderator met kennis van zaken.

Bekijk de sprekers.

Paneldiscussie 1
Hester Klein Lankhorst bespreekt met "redders" Kromkommer, InStock en NoFoodWasted wat hun drijfveren zijn, de resultaten en waar zij kansen zien.

Paneldiscussie 2
Met Dennis Iseger (Arla) en Liliane van Heteren (AH) wordt besproken hoe zij tegen de problematiek aankijken, hoe zij voedselverspilling bestrijden en wat hun doel en ambitie is.

Intermezzo
Een kort intermezzo met Puck Kerkhoven, culinair journalist en auteur van Het Nieuwe Kliekjesboek (duurzaamste kookboek van 2014). Hoe kun je thuis voedselverspilling tegengaan?

Food Waste Congres 2017
Kom op woensdag 4 oktober naar het Food Waste Congres. In een middag bent u op de hoogte van de laatste ontwikkelen en gaat u met een flinke dosis inspiratie én nieuwe contacten weer naar huis. De middag is geheel verzorgd, inclusief lunch en borrel.

Schrijf je hier in voor het Food Waste Congres.
 

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven