Ooit stonden op de beurs tientallenNederlandse en Belgische exportbedrijven, maar dat is verleden tijd. Uit Nederland viel op dat Hoofdman Roodzant van de partijwas met een last-minute stand en ook Interko was van de partij. De zes Belgische standhouders waren in combinatiemet de VLAM aanwezig in een gezamenlijke stand. De gemeenschappelijke aard vandeelname is toch vooral de bestaande klanten ontmoeten. De handel die nu gedaanwordt, is re- export waar geen importbelemmeringen op zitten.
"Onze leidersmoeten meer empathie krijgen voor de Russische standpunten en van hun eigengelijk af kunnen stappen en begrip op leren brengen voor de Russischestandpunten, zodat banden weer hersteld kunnen worden", aldus Dries Sebrechts van DSF.
Algemeen was de opinie onder de standhouders dat de boycot nu lang genoeg heeft geduurd. En wat de resultaten zijn? Landen zetten hunhakken in het zand en alles zit muurvast. Of een licht herstel wat uitmaakt,valt te betwijfelen. Kijk maar naar Turkije. Nog steeds zitten er haken en ogenaan de export van AGF producten vanuit dat land naar Rusland. De vraag isof de Russen nog wel op AGF-handel uit de EU zit te wachten. De eigen productieis explosief gegroeid en zal de komende jaren alleen maar toenemen, omringendelanden krijgen steeds betere kwaliteit geteeld en de weg en contacten naar allelanden in de wereld zijn bekend en gelegd.
Verschillende AGF'ers uit Nederland en België kwamen naar debeurs als bezoeker. Sommigen uit nieuwsgierigheid, anderen om hun bestaanderelaties met betrekking tot overzees fruit te ontmoeten. In de fotoreportage eensfeerimpressie.
Auteur en fotograaf: Andries Gunter