Scherpenhuizen opent nieuw pand met groots feest

"Van de cowboys in de groenten en fruit naar net een echt bedrijf"

Tholen - "Van de cowboys in de groenten en fruit naar net een echt bedrijf", zo verwelkomde Martin Scherpenhuizen de honderden aanwezigen zaterdag 7 oktober op het openingsfeest van het nieuwe pand. Het woordje 'net' mag gerust in de categorie 'understatement' worden geplaatst. In de loop der jaren ontwikkelde het bedrijf uit Eindhoven zich tot één van de grootste, zelfstandige AGF-exportzaken van Nederland. Honderden collega's, telers en handelsrelaties waren dan zaterdag ook present om het feest ter gelegenheid van de opening mee te vieren. "We deden nogal eens dingen die niet helemaal mochten en kwamen in Berlijn net wat later dan anderen op de beurs", zo blikte Martin terug op het cowboyverleden. "Hoe anders is het nu, maar feesten kunnen we als de beste en dat gaan we vanavond doen!"


Klik hier voor de fotoreportage

Martin ging met de aanwezigen terug naar 1997, het jaar dat het voor hem bij Scherpenhuizen begon. "The Greenery was opgericht en we mochten geen komkommer op de klok kopen. Dat paste ons niet. Zo zijn we met een drietal telers gestart om direct onze klanten te gaan bedienen. Dit leidde vrij snel tot de oprichting van VDN, een belangrijke peiler in onze geschiedenis. Zonder VDN (nu Van Nature) hadden we waarschijnlijk al niet meer bestaan. Zo zijn we langzaam gegroeid naar een jaarrond assortiment." Hij benoemde daarbij het belang van het personeel. "Niet de stenen van het pand of de wielen van de vrachtwagens, maar de mensen maken ons bedrijf! Ik vind het werkelijk uniek hoe ze in alle hectiek van de dag het juiste doosje of pallet op het juiste moment bij de klant krijgen."

Een minder prettige mijlpaal was de brand in 1997 die het toenmalige pand in Veldhoven tot de grond toe afbrandde. "Hierdoor hebben we wel de gelegenheid gehad om van 35.000 m2 naar 65.000 m2 te gaan in De Keten. En toen kwam de buurman te koop en die komt spreekwoordelijk maar één keer voorbij", maakte Martin het bruggetje naar de nieuwbouw. Het nieuwe DC heeft een totale vloeroppervlakte van 40.000 m2, bestaande uit een hal van 34.000 m2 en een mezzanine van 6.000 m2. Het pand telt maar liefst 57 docks. In het pand komen 20 leegfust aan- en afvoerbanden, 2 palletiseerders met een capaciteit van 60 pallets per uur en een paprikaboxwasmachine met een capaciteit van 100 boxen per uur. Het CO2 neutrale kantoor heeft een oppervlakte van 3250 m2, dit alles op een perceel van 70.000m2. In het pand zitten 450 lockers, 200 m2 aan sanitaire ruimtes, 200 m2 vergaderruimtes, 450 m2 kantine en een buitenterras van 150 m2. Voorafgaand aan het feest werden de bezoekers door het pand geleid.Met de nieuwbouw gaat Scherpenhuizen op duurzaamheidsgebied voor het hoogst haalbare met de Breeam-Oustanding score. Het nieuwe DC wordt volledig verlicht met Leds en heeft geen gasaansluiting. De koeling draait op zonnepanelen, waarmee het bedrijf het grootste deel van het jaar zelfvoorzienend is. Er komen oplaadpunten voor elektrische auto's. De hoogwaardige restwarmte uit de koeling wordt gebruikt om de krattenwasserij te voorzien, de laagwaardige restwarmte om het kantoor te verwarmen. Het grijs water (regenwater) wordt hergebruikt en het fundament van het pand bestaat uit een combinatie van gerecyclede grond en vermalen puin van het vorige gebouw. Last but not least komt er nog een bijenhotel op het dak, waardoor de honingaanvoer voor de kantine op peil blijft.

De bezoekers kregen aan de eind van het feest de eerste honingproductie mee naar huis, maar niet nadat er een 'lange Brabantse nacht' volgde. Want ze mogen dan bij Scherpenhuizen het wilde cowboyverleden achter zich gelaten hebben, feesten kunnen ze nog als de beste!

Klik hier voor de fotoreportage

Voor meer informatie:
Martin Scherpenhuizen
Scherpenhuizen
De Schakel 7
5651 GH Eindhoven
Tel: 040 249 5000
www.scherpenhuizen.nl

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.