Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Wereldwijde biomarkt blijft groeien

"Uit voorlopige berekeningen blijkt dat de wereldwijde markt voor biologische voedingsproducten en dranken in 2016 een omzet van bijna €77 miljard heeft bereikt. In alle belangrijke regio's was er groei maar vooral in Noord-Amerika en Noord-Europa. De zorgen omtrent de leveringszekerheid van biologische grondstoffen nemen echter ook toe. 

Helga Willer van het Research Institute of Organic Agriculture in Switzerland (FiBL) laat weten dat het aandeel biologische landbouwgrond in 2016 in de meeste Europese landen is toegenomen. 

Het FiBL en IFOAM-Organics International, de internationale overkoepelende organisatie voor de biologische landbouw en sponsor van Biofach, hebben een overzicht van de ontwikkeling van landbouwgronden in alle continenten samengesteld.

In Europa groeide het bio-areaal in 2016 het meest in Bulgarije, Kroatië en Cyprus met groeipercentages van respectievelijk 35%, 23% en 18%. Ook grote Europese landen zagen hun bio-areaal groeien, waaronder Frankrijk (+ 210.000 hectare), Duitsland (+ 75.650 hectare) en Spanje (+ 50.232 hectare). In Griekenland, Polen en Roemenië kromp het bio-areaal in totaal met zo'n 130.000 hectare.

In Australië waren de verschuivingen opvallend omdat het land veel grootschalige graasdierhouderijen telt. Hiervan zijn er vorig jaar een aantal biologische bijgekomen. "Uit onze berekeningen blijkt dat het aandeel biologische landbouwgrond in 2016 wereldwijd met vijf miljoen hectare is gegroeid en dat is uitstekend nieuws," laat Willer enthousiast weten. 

Duitsland: continue groei
Duitsland heeft van oudsher een sterke biomarkt en behaalde in 2016 een groeipercentage van 9,9%. In totaal werd er in het land een omzet van €9,5 miljard gegeneerd. De omzet voor 2017 wordt op €10 miljard geraamd. Dankzij hun aanbod aan bioproducten en een omzetgroei van 14,6% behaalden conventionele supermarktketens een aanzienlijke hogere bio-omzet dan het voorgaande jaar, namelijk €5,5 miljard. 

Dit kan niet alleen toegeschreven worden aan het feit dat rerailers redelijke prijzen voor hun huismerkproducten rekenen maar ook omdat ze een groter productaanbod hebben dan voorgaande jaren. De omzet die natuurvoedingswinkels boekten groeide met 5% naar €2,9 miljard. In Duitsland werd de helft van de uitgaven aan bioproducten bij conventionele retailers gedaan en iets minder dan een derde van de uitgaven bij speciaalzaken. 

Overige verkoopkanalen, zoals boerderijwinkels en markten, waren tezamen goed voor een omzetstijging van 2,2%. 

Oostenrijk: omzetaandeel bio nadert de 10% 
Samen met Denemarken en Zwitserland heeft Oostenrijk in Europa altijd voorop gelopen op het gebied van bioteelt en -consumptie. Al ruim twintig jaar lang wordt er veel geïnvesteerd in de biosector, met name in de bergachtige gebieden. De regionale verwerking en handel zijn daarom al helemaal ingeburgerd. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het aandeel bio in de totale Oostenrijkse voedselafzet voortdurend groeit.

In 2013 was dit nog 6,7% maar in juni 2017 was dit perectage gegroeid naar 8,6% blijkt uit RollAMA-analyses van AMA Marketing. Biologische aardappelen vertegenwoordigen 16% van de markt en groenten 14%. 

Het aantal biologische landbouwbedrijven in Oostenrijk ligt al jarenlang op een hoog niveau. Halverwege de jaren negentig van de vorig eeuw lag dit aantal al op zo'n 20.000 en in 2015 was het nog steeds 20.779. Het is dus twee decennia lang vrijwel onveranderd gebleven. De totale omzet van bioproducten in Oostenrijk bedroeg in 2016 €1,6 miljard, waarvan 75% gegenereerd werd via conventionele retailers, 19% via speciaalzaken en de overige 6% via cateringbedrijven. 

Italië: sterke groei in 2016
Italië heeft in 2016 een groei in dubbele cijfers geregistreerd, zowel in de groei van biologische landbouwgronden als in het aantal biologische agrarische bedrijven. Aan het einde van het jaar verkeerden er in 300.000 hectare landbouwgrond in de overgangsfase naar de biologische teelt, waarmee het totale bio-areaal in het land op 1,8 miljoen hectare komt. Het areaal voor de teelt van groenten, granen, olijven en wijndruiven groeide het meest, met respectievelijk 49%, 32% en 23%. De areaaluitbreiding vindt vooral in de regio's Sicilië, Apulia en Calabrië plaats. 

Uit analyses van het Sinab Institute is 14,5% van het Italiaanse landbouwareaal momenteel biologisch. Van de 72.154 bedrijven die bioproducten produceren of verkopen, zijn er 56.000 biologisch. De totale omzet van bioproducten liet in 2016 ook een positieve trend zien en steeg met 14%. De groei van de bio-omzet bij conventionele retailers lag met 16% iets boven het gemiddelde, in speciaalzaken lag het percentage op 3,5% en voor thuisbezorgdiensten, markten en boerderijwinkels op 13%.

Het marktinstituut Nielsen en de bio-organisatie AssoBio laten beide weten dat de totale Italiaanse omzet van biovoedingsmiddelen samen met de inkomsten van hotels, restaurants in 2016 €3 miljard bereikte. 

Frankrijk: grote omzetstijging
Uit een rapport dat de semi-overheidsinstantie Agence Bio heeft gepubliceerd blijkt dat Franse natuurvoedingswinkels, conventionele retailers en boerderijwinkels een indrukwekkende in 2016 extra omzet van €1,2 miljard aan bioproducten hebben behaald ten opzichte van het voorgaande jaar. 

De sector groeide 21% en boekte in totaal een omzet van €6,7 miljard. Hotels, restaurants en andere horeca realiseerden eveneens een bio-omzet van €411 miljoen. AGF en droge levensmiddelen waren de snelst groeiende biocategorieën met een groei van respectievelijk 33% en 24%. 

Zweden: marktaandeel bio behoort tot grootste wereldwijd
De sterke biotrend in Zweden is nu al vier jaar aan de gang. Het land heeft sinds 2014 jaarlijks indrukwekkende groeipercentages van 30% tot 40% weten de boeken. Alleen al tussen 2014 en 2016, verdubbelde de biomarkt in het land en bereikte deze een waarde van €2,6 miljard. 

Momenteel is de groei van de markt wat vertraagd. Enerzijds kan dit toe geschreven worden aan de verzadiging van de markt. Anderzijds is de tragere groei het gevolg van de problemen met de aanvoer van biologische grondstoffen. Cecilia Ryegård raamt de groei van de markt gedurende de eerste helft van 2017 op 7% tot 8%. 

Ryegård is verantwoordelijk voor het internetportaal Ekoweb dat regelmatig cijfers en informatie over de Zweedse biosector publiceert. Eén ding valt op en dat is de enorme snelheid waarmee het Zweedse biomarktaandeel de laatste jaren is gegroeid. Momenteel ligt het op 9,3% en dat is volgens Ryegård één van de hoogste wereldwijd. 

Bezoek www.biofach.de voor meer informatie:
Publicatiedatum: