Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Evofenedex

Koersdaling Britse pond door Brexit remt Nederlands export

De steeds verder dalende koers van het Britse pond door brexit kost Nederlandse im- en exporteurs steeds meer geld. De aanhoudende onzekerheid over brexit en de opstelling van de Britten tijdens de onderhandelingen zorgden ook gisteren weer voor een koersdaling. Door de onzekerheid en ongunstige wisselkoers importeren de Britten minder Nederlandse producten dan vorig jaar, waardoor Nederlandse im- en exporteurs de Brexit direct in de portemonnee voelen, meldt Evofenedex.

Nadelige gevolgen
In de eerste helft van dit jaar nam de Nederlandse export naar het Verenigd Koninkrijk (VK) met ruim twee procent af. Het VK is daarmee het enige land in onze top 20 van handelspartners, waarnaar de export daalde. De brexit kost Nederlandse im- en exporteurs daarmee nu al geld. Uit een eerder onderzoek van ons bleek ook al dat Engelse klanten hun beslissingen en het ondertekenen van nieuwe contracten uitstellen vanwege de onzekerheid over brexit, geeft Evofenedex aan.

Grote belangen
Jaarlijks exporteren Nederlandse bedrijven voor zo'n 38 miljard euro aan goederen naar het VK, tegenover een import van zo'n 21 miljard euro. De handel met onze derde handelspartner wereldwijd levert 300.000 banen in Nederland op. Volgens onze deskundigen is het belangrijk dat Brussel en Londen goede handelsafspraken maken, die de handel na brexit zo eenvoudig mogelijk laten verlopen. De afspraken moeten in ieder geval zorgen voor vrije markttoegang, zo eenvoudig mogelijke douaneformaliteiten, geen douaneheffingen en soepele doorgang aan de grens. Wij roepen de onderhandelaars op de onderhandelingen te intensiveren en in december te starten met de gesprekken over de nieuwe handelsrelatie.

Bron: Evofenedex
Publicatiedatum: