Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Interview met Fratelli Torti

Aardappelen en uien: dynamiek ondanks saaie prijzen

2017 is bijna voorbij en daarom wordt de balans opgemaakt wat betreft de aardappelen- en uienteelt. Dit doen we samen met het Piemontese Fratelli Torti, één van de hoofdrolspelers in deze sector.

Dit jaar hebben we te maken gehad met weersinvloeden die niet gunstig waren voor de aardappel- en uienteelt. In de winter waren de temperaturen vrij hoog en er viel weinig regen. Vervolgens was er nachtvorst in april en daarna volgde een droge lente- en zomerperiode. Dit heeft schade aan de gewassen veroorzaakt, zoals tuberomania, schurft en kniptorren op de aardappelen.


Queen Anne in bloei.

Het bedrijf wijst erop dat de aardappelen van Fratelli Tort een goede weerstand lieten zien tegen de gevolgen van watertekort en nachtvorst. Het gaat om de Queen Anne, die bekend staat om haar robuustheid en snelle bladontwikkeling. De opbrengst was dan ook bevredigend.

De uien waren van goede kwaliteit maar de kwaliteit van de aardappelen was minder, een tendens die al een aantal jaar doorzet. De reden hiervan is de zogenaamde aardappelmoeheid. Een ommekeer is wenselijk en telers zouden meer agronomische technieken moeten gebruiken voor een ecologisch duurzame teelt zodat de vruchtbaarheid van het land en de kwaliteit van de producten wordt gewaarborgd.

De markt was kritisch door een overvloedig aanbod en een tijdelijk gebrek aan vraag. Deze situatie bepaalde de prijs van aardappelen en uien die op een dieptepunt lag, zelfs onder de kostprijs. Het lijkt nu enigszins gestabiliseerd en ondanks de saaie prijzen zorgt de vraag voor dynamiek in de sector.

Fratelli Torti zet de samenwerking met het multinationale zaadbedrijf Solana voort (www.solana.de) zodat met name de Queen Anne aardappel in Noord- en Midden-Italië verspreid kan worden. Fratelli Torti verwacht geen sterke omzetgroei, hoewel het afgelopen jaar is begonnen met een moderniseringsproces. Onderzoeks- en ontwikkelingsactiviteiten blijven voor het bedrijf, dat continu in ontwikkeling is, van primair belang.

Contact:
Fratelli Torti srl

Via Marconi 54/61
15050 Molino dei Torti (AL)
Tel.: (+39) 0131 854363
Fax.: (+39) 0131 854188
Email: [email protected]
Web: www.fratellitorti.it
Verkoopvertegenwoordiger, Piera Torti: [email protected]
Afdeling pootaardappelen, Marco Torti: [email protected]
Publicatiedatum: