Zwitserland wil van dure status af

De Zwitserse regering heeft aangekondigd dat ze de invoerrechten op een breed scala aan goederen zal verlagen om consumenten een betere deal te bieden in deze natie, die traditioneel bekend staat als "hoge prijs eiland". Volgens de Federale Raad zullen de maatregelen besparingen opleveren met een waarde van CHF 900 miljoen (770 miljoen euro) voor bedrijven en kopers.
 
Importheffingen op industriële goederen, zoals auto's en kleding, worden volledig afgeschaft. Heffingen op bepaalde landbouwproducten, zoals bananen en ander exotisch fruit, zullen worden verminderd. Importheffingen blijven echter wel gelden voor producten die ook in Zwitserland worden geteeld.
 
Swissinfo zag een verklaring van de Federale Raad, waarin werd beweerd dat "Veel bedrijven in Zwitserland profiteren van goedkopere tussenproducten en minder papierwerk. Dit zal hen in staat stellen om hun eigen goederen goedkoper te produceren en zo concurrerender te zijn op internationale markten." Het waarschuwde echter dat het verwijderen of verlagen van belastingen de inkomsten zou kunnen verminderen met" enkele honderden miljoenen Zwitserse francs".
 
Zwitserse consumenten hebben het lang volgehouden om tussen de 40% en 70% meer te betalen voor artikelen dan de buurlanden. Bedrijven klagen er ook over dat ze meer betalen dan EU-concurrenten voor dezelfde voorraden. Terwijl sommige waarnemers de hogere lonen en infrastructuurkosten als oorzaak zien voor te hoge prijzen in Zwitserland, beweren anderen dat het komt door protectionistische invoerrechten.
 
Op 12 december was er het "Eerlijke Prijs Initiatief" dat de oorlog verklaarde aan algemene importeurs en buitenlandse leveranciers die hun macht misbruiken. Het wil buitenlandse leveranciers vervolgen die de Zwitserse koopkracht misbruiken om exorbitante prijzen voor hun goederen in rekening te brengen.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven