Omzet Total Produce steeg 14% in 2017

Total Produce leverde een sterke prestatie in 2017. De omzet en het EBITDA steeg met respectievelijk 13,9% en 13,3%. Het bedrijf profiteerde van de overnames in het afgelopen jaar en een 4% groei in omzet op vergelijkbare basis.

Het bedrijf genereerde een aangepaste cashflow van €53,8 miljoen (2016: €44,2m) en een vrije cashflow van €34,3 miljoen (2016: €30,4m). "Total Produce leverde een zeer positief resultaat in 2017. De totale omzet steeg met 13,9% naar 4,29 miljard euro," reageert Carl McCann, Chairman.

"Op 1 februari kondigde het bedrijf aan dat het 45% van de aandelen in Dole Food Company kocht voor 300 miljoen dollar, nog afhankelijk van goedkeuring door de autoriteiten. Dat betekent een significante stap in de geschiedenis van Total Produce en een voortzetting van de overname- en groeistrategie. Total Produce wil die groei vasthouden in 2018."

Het aangepaste EBITDA steeg met 13,3% naar €83,5 miljoen (2016: €73,7m). Het resultaat kwam hoger uit dankzij de bijdrage van overnames die afgerond werden in de twaalf maanden. Die positieve bijdrage werd gedeeltelijk gecompenseerd door de fluctuaties in wisselkoersen. Het omzetten van een joint venture naar een dochteronderneming in het begin van 2017 had nauwelijks effect op het resultaat.

De markt was tevredenstellend. Op vergelijkbare basis, zonder overnames, afstoting en wisselkoerseffecten, kwam de omzet pakweg 4% hoger uit door een hogere gemiddelde prijs en stabiele volumes.

In het begin van 2017 resulteerde ongewoon weer in Zuid-Europa in tijdelijke tekorten voor bepaalde sla- en groentesoorten. Dit had een beperkte invloed op Total Produce. In sommige delen van de handel ervoer de Noord-Amerikaanse tak minder gunstige omstandigheden. In het algemeen waren volumes op vergelijkbare basis in dit segment groter, maar door een overschot en lage prijzen vertaalde dit zich niet in betere resultaten.Europa – Eurozone
Onder dit segment vallen de kantoren in Frankrijk, Ierland, Italië, Nederland en Spanje. De omzet daalde met 0,9% naar 1,73 miljard euro (2016: €1.753m). Het EBITDA steeg met 4% naar 27 miljoen (2016:€26m). De algemene marktomstandigheden waren tevredenstellend, ondanks de tekorten in bepaalde volumes in de eerste helft van het jaar en de algemene uitdagingen met het Zuid-Afrikaans citrus. Deze negatieve effecten werden gecompenseerd door betere prestaties in andere categorieën. daarnaast werden de resultaten gedeeltelijk beïnvloed door het afstoten van een dochteronderneming, die als joint venture verder ging. Zonder de gevolgen van overnames, steeg de omzet op vergelijkbare basis met 2% dankzij hogere prijzen en een lichte daling in volume.

Europa – Non-Eurozone
Hieronder vallen de onderdelen in Tsjechië, Polen, Scandinavië en het Verenigd Koninkrijk. De omzet steeg met 1,4% naar 1,54 miljard euro (2016: €1.522m). Het aangepast EBITDA steeg met 7,6% naar 41,7 miljoen euro (2016: €38.8m), mede dankzij overnames en een hogere gemiddelde prijs. De resultaten werden beïnvloed door wisselkoersschommelingen, vooral de waardedaling van de Zweedse kroon en Britse pond. Op vergelijkbare basis, zonder overnames, afstoting en wisselkoerseffecten, steeg de omzet met 3% ten opzichte van 2016 als gevolg van een hogere gemiddelde prijs en vergelijkbare volumes.

Internationaal
De onderdelen in Noord-Amerika, Zuid-Amerika en India vallen onder deze categorie. De omzet steeg met 95% naar 1,0 miljard euro (2016: €544m) met een aangepast EBITDA dat 64,5% steeg naar 14,8 miljoen euro (2016: €9,0m). De resultaten stegen mede dankzij de bijdrage van overnames. Op 1 maart 2017 kocht Total Produce nog eens 30% in Oppenheimer Group ('Oppy'), waarmee het 65% van de aandelen in handen kreeg. Daarna werd het bedrijf volledig in de boeken opgenomen als dochterbedrijf. Daarnaast waren er nog twee overnames in Noord-Amerika. Hoewel op vergelijkbare basis het volume steeg, viel het algemeen resultaat tegen door de lagere prijzen en ongewoon weer wat invloed had op de kwaliteit van de producten, waaronder tomaten, zachtfruit en aardappelen. Ook Oppy leed opstartverliezen in een nieuw zachtfruitteelt partnerschap.

Overname Dole Food Company
Op 1 februari kondigde Total Produce de aankoop van 45% van de aandelen in Dole Food Company (Dole) aan. Het bedrijf telde 300 miljoen dollar neer voor deze transactie in de First Tranche.

Na het sluiten van deze First Tranche heeft de groep het recht, maar niet de verplichting, om (in één of een aantal aankopen) nog 6% in Dole te kopen (Second Tranche). Op dit moment is het bedrijf nog niet gestresseerd in het uitvoeren van deze tweede transactie. Mocht deze 6% gekocht worden, waarmee het totaal aandeel op 51% uitkomt, zal de totale prijs voor het meerderheidsaandeel uitkomen op 312 miljoen dollar.

Twee jaar na de First Tranche heeft Total Produce het recht, maar niet de verplichting, om Dole volledig over te nemen. De prijs daarvoor wordt vastgesteld op basis van 9 maal het drie jarig gemiddelde historische aangepaste EBITDA van Dole, zonder de netto schuld. De bandbreedte voor de verkoopprijs is minimaal 250 miljoen dollar en maximaal 450 miljoen dollar.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven