Op bezoek bij Rungis

's Werelds grootste groothandelsmarkt voor levensmiddelen is de internationale markt van Rungis, vlakbij Parijs. Van de vijf hoofdafdelingen van de markt (vis, vlees, bloemen, zuivel en AGF) is de afdeling groenten en fruit het belangrijkste. 363 verkopers verspreid over negen paviljoens verkopen producten van over heel de wereld. Tijdens een bezoek aan de markt is het brede assortiment het eerste dat in het oog springt.


Dagelijkse gang van zaken

Rungis is altijd belangrijk geweest voor het culinaire erfgoed van Frankrijk. Hier worden nieuwe producten ontvangen en getest. Volgens de website van Rungis International zijn "kiwi's, miniatuurgroenten en eetbare bloemen ooit hun Franse carri?re begonnen bij Rungis". Hetzelfde zou kunnen gebeuren met zwarte radijs en crapaudines, de nieuwe binnenkomsten van vandaag.


 
Crapaudines, een oude vari?teit van bieten
 


In 2016 verkochten de handelaren in Rungis 737.268 ton fruit en 461.739 ton groenten. In vergelijking met 2015 steeg de verkoop van fruit met 6 procent en de verkoop van groenten met 2 procent. Vooral kiwi's, avocado's en druiven werden populair. De stijging van de omzet wordt onder meer verklaard door verschillende diensten die de handelaren onlangs hebben ontwikkeld, zoals de bereiding en levering van bestellingen.
 

In 2016 steeg de verkoop van tomaten met 3,7 procent en bereikte bijna 90.000 ton


 
In het midden van de AGF-afdeling van Rungis is een speciale plaats gereserveerd voor de Franse producten. In het "Comptoir du Carreau", een oase van rust temidden van de rest van de markt, presenteren de Franse telers hun seizoensproducten.


 
Rungis heeft een levendige geschiedenis. De groothandelsmarkt voor levensmiddelen vindt zijn oorsprong in de 10e eeuw, toen deze nog steeds in Les Halles in het hart van Parijs lag. In 1969 werd het gebied van 10 hectare te klein en verhuisde de markt naar Rungis, dicht bij het spoor, de snelweg en Orly International Airport. Tegenwoordig beslaat Rungis een oppervlakte van 237 hectare.

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven