Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Grote volumes + kleine marges = hoog werkkapitaalbeslag

“Export en retail staan niet bekend om snelle betaling”

Tholen – "Bedrijven in de AGF hebben te maken met afnemers die een lange betalingstermijn hanteren," weet Marco van Megen van Finance & Insurance Working Capital B.V. Daardoor staat het werkkapitaal van ondernemers op verschillende manieren onder druk en daarom is het verstandig om hier aandacht aan te geven. Zeker aangezien er net zoveel aanbieders zijn als dat het woord werkkapitaalfinanciering lang is.

Een flexibele invulling van het werkkapitaal is bij uitstek interessant voor ondernemingen die groeien, seizoensinvloeden kennen, inkoopvoordelen kunnen behalen door snelle- of vooruitbetaling van leveranciers en aanzienlijke debiteuren- en voorraadposities hebben. In basis zijn er twee situaties waarbij wij een ondernemer met deze flexibele werkkapitaalfinanciering, ook wel factoring genoemd, kunnen helpen. De eerste is door eigen interesse bij de ondernemer. "Het kan de keuze van een ondernemer zijn om over te gaan op een flexibele werkkapitaalfinanciering, dan kunnen wij helpen om de markt inzichtelijk te maken en de voorwaarden goed uit te onderhandelen," legt Marco uit.

De bank kan ook een rol spelen en het initiatief nemen, bijvoorbeeld door een voorstel te doen om het 'oude' rekening-courant financiering om te zetten naar een factoring contract. "Dan is het goed om te kijken of het aanbod wat de bank doet ook marktconform is, want dat is niet altijd het geval," vervolgt hij. "Je ziet maar heel weinig dat wanneer een bedrijf overgaat van een rekening-courant naar een factoring bij dezelfde bank dat het goedkoper wordt."

Bindende inkoopvoorwaarden
De rol van de bank is de laatste jaren veranderd, onder andere door de Bazel-akkoorden. Deze akkoorden, opgesteld in de nasleep van de bankencrisis van 2008, stellen bijvoorbeeld eisen aan het aanhoudende eigen vermogen van de banken. Factoring maatschappijen, die soms verregaand geïntegreerd kunnen zijn in een bank, bieden alternatieve financieringsvormen aan. De strengere eisen voor de banken gaven meer ruimte aan deze partijen. "Het is enerzijds een natuurlijk proces, anderzijds is het veroorzaakt door de Bazel-akkoorden dat asset based financiering meer intrek is geraakt in de afgelopen jaren."

Voor de AGF-bedrijven is een oplossing voor de financieringsbehoefte belangrijk. "De sector kenmerkt zich door grote volumes en relatief kleine marges, dan heb je altijd een hoog werkkapitaalbeslag," legt hij uit. Daar bovenop staan de afzetgebieden van de sector niet bekend vanwege het snelle betalen. "Dat is veelal export of retail en die laatste groep staat er niet om bekend snel te betalen." Enkele grote retailers bieden een Supply Chain oplossing (reverse factoring) aan. "De vraag is of dat altijd interessant is. Daarnaast hanteren de supermarkten hun eigen inkoopvoorwaarden als bindend. Dan kan het bijvoorbeeld gebeuren dat verpanden van de vorderingen verboden is," weet Marco. In zijn ogen is het een goede ontwikkeling dat er in Den Haag gezocht wordt naar een verbod op het verpandingsverbod in deze rechtsrelaties. "Het is natuurlijk te gek voor woorden dat een supermarkt een betalingstermijn van soms 70 dagen of meer hanteert en de leverancier ook voor de werkkapitaalfinanciering met de handen gebonden zit, omdat er een verpandingsverbod in de voorwaarden staat."

Markt inzichtelijk maken
Ook prepayment is in de sector gebruikelijk, waarbij een teler een aanbetaling ontvangt lang voordat de producten geleverd worden. "Dat is ook een situatie die een extra druk zet op de werkkapitaalfinanciering, daardoor zie je dat er veel vraag is naar dit type financiering." Er zijn veel verschillende vormen van financiering, waardoor het onmogelijk is om deze samen te vatten. "Het is echt afhankelijk van de financieringsbehoefte van een bedrijf. "Wij leveren puur maatwerk, We zetten de verschillende financiering mogelijkheden af tegen de actuele financiering invulling," legt Marco het proces uit. Vervolgens wordt er gekeken of er een betere manier is die flexibeler, tegen betere voorwaarden en condities, ruimer in omvang derhalve beter passend is. "Dat is de basis die we beoordelen," vervolgt hij. "Daarnaast zie je dat er veel producten bijgekomen zijn op de financieringsmarkt voor het mkb, dus naast de traditionele bancaire oplossing hebben we ook een volledig beeld en toegang tot alternatieve financieringsmethodes."

"Vanuit een werkkapitaal vertrekpunt kijken we naar de volledige actief zijde van de balans. Dat vormt het vertrekpunt van onze werkzaamheden," vervolgt hij. "Op basis van al die informatie vormen wij ons een beeld van de financieringspositie van de onderneming. Wij stellen aansluitend een advies op voor een financieringsinvulling die past bij de wensen en behoeften bij de onderneming. Wij nemen dit werk graag uit handen bij de ondernemers die logischerwijs een efficiëntere of flexibelere financiering niet continue bovenaan op de agenda hebben. Het is een tijdrovend proces en daarom wordt een oplossing via de huisbank niet altijd op marktconformiteit getoetst. Onze betrokkenheid stopt overigens ook niet bij het sluiten van de financieringsovereenkomst. Wij blijven onze klanten begeleiden zolang de overeenkomst loopt. Daarmee monitoren wij de overeenkomst doorlopend aan de actualiteit."

Het Amsterdamse bedrijf Finance & Insurance Working Capital B.V.
is een advies- en makelaarskantoor voor (werkkapitaal) financieringen en kredietverzekering. "Laat ons het werk voor u doen," sluit Marco af. "Wij maken de markt inzichtelijk, realiseren in samenwerking met de onderneming de best mogelijke deal en tonen de voor- en nadelen van de verschillende opties."

Meer informatie:
Finance & Insurance Working Capital B.V.
Marco van Megen
Burgemeester Stramanweg 101
1101 AA Amsterdam
T: 020 7540 712
M: m.vanmegen@finance-insurance.nl
W: www.finance-insurance.nl 
L: linkedin.com/in/marco-van-megen-39a104a