Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

ook fruit en groenten

Amerikaanse ministerie koopt voor $9 miljoen aardappelen aan

Aardappeltelers in San Luis Valley kregen een kleine opleving in de oververzadigde markt, toen het U.S. ministerie van landbouw bekend maakte voor $ 9 miljoen aardappelen aan te kopen. "Het zal zeker helpen, we hoopten op 30 miljoen, maar ook in andere sectoren is hulp nodig", aldus Jim Ehrlich van de aardappelvereniging in Colorado. Bij de bekendmaking werd ook voor $ 8,2 miljoen voor perziken en gemengde groenten vrijgemaakt, 7 miljoen voor bevroren bosbessen en 4,9 miljoen dollar voor peren. Volgens Ehrlich is 9 miljoen genoeg om bijna 2oo miljoen kilo aardappelen uit de markt te nemen. De telers in de vallei in Colorado, die tot de top vijf in het land behoren van producerende staten, hebben hun inkomsten zien dalen, terwijl hun kosten zijn gestegen. Een zak aardappelen van 50 kilo brengt maar de helft op van vorig jaar.

Landelijk is de opbrengst van de oogst met 3,5 % gestegen, maar in de vallei, met een oppervlakte van 55.200 hectare is de opbrengst met 6% gestegen. De telers namen actie om de vraag op de markt te stimuleren en wilden de minimummaat van de aardappels verhogen die ze buiten de regio zouden verkopen. Maar de hoge teeltkosten en de moeilijke omstandigheden op de geldmarkt voor oogstkrediet voor het volgende teeltseizoen hebben senator Michael Bennet er toe aangezet hulp te zoeken. Bennet, lid van de Senaatscommissie voor landbouw, vroeg het departement in december om bij voorrang een plan te ontwikkelen om het surplus uit de markt te nemen.

USDA's beslissing kan de telers in Colorado helpen, in een jaar dat de combinatie van hoge kosten en lage prijzen voor echte problemen zorgen, aldus de geschreven verklaring van de senator. Ehrlich zei dat de telers de bemoeienis van Bennet, samen met de senatoren Mark Udall en John Salazar erg waarderen. Senator Salazar, veeboer en aardappelteler in Manassa,zei dat het goed is dat de aardappelen gebruikt worden bij de schoollunches en andere voedsel programma’s.


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven