Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Dik tevreden met 2.200 ton 1e klas Hybelle en Hyfort

Maatschap van den Dries in Nagele heeft een vrij groot akkerbouw bedrijf en wordt gerund door Co van den Dries, samen met zijn vrouw Karin en hun zoon René. Zij hebben nu 2.200 ton glanzende eersteklas uien liggen van het ras Hybelle en Hyfort. In hun bouwplan zit ongeveer 40 hectare uien, waarvan 7 hectare Crimsun (roze uien), 25 hectare Hybelle en 8 hectare Hyfort. De in 2002 nieuw gebouwde opslagloods kan ongeveer 2.800 ton uien bergen. "De mechanisatie", vertelt Co, "hebben wij samen met een paar andere collega’s in eigen beheer. Dat doen wij om zo direct mogelijk te kunnen handelen, wat de kwaliteit ten goede komt. Er zit niemand te duwen. Tegelijkertijd kunnen wij het juiste moment van zaaien of oogsten afwachten en dan pas beginnen met de werkzaamheden."


Co van den Dries (rechts) met zijn zoon René bovenop 2.200 ton glanzende 1e klas Hybelle en Hyfort.

"Wij proberen de teelt goed te volgen en op tijd de onkruidbespuitingen uit te voeren in lage doseringen. Daarbij is het heel belangrijk een goede en homogene opkomst te genereren om geen wegval van planten te krijgen. Daarnaast houden wij de schimmelbestrijding tegen bladvlekkenziekte en valse meeldauw goed in de gaten om zo de aantastingen buiten de deur te houden. Voor ons is de timing van de antispruitbehandeling heel belangrijk, omdat wij onze uienteelt ingericht hebben om lang te kunnen bewaren,"vertelt Co. "Dat betekent dat wij geen steken kunnen laten vallen en alles goed moeten doen. Gaat er in het begin al iets fout, dan heb je daar een heel jaar last van en lijdt de kwaliteit daar onder."



Het moment van de antispruitbehandeling hangt af van hoe homogeen het gewas is. De verhouding tussen nek en bol bepaalt het juiste moment van spuiten. "Half juli beginnen wij daar al op te letten, zodat wij een goed spuitmoment kunnen afwachten. Wanneer de buitentemperatuur boven de 25ºC is, gaan wij laat in de avond spuiten of wachten een minder warme dag af. Het gewas mag niet te warm zijn, anders is de opname van MH te gering."

Co is dik tevreden. "Al met al liggen er fantastisch mooie uien in de schuur en daar zijn wij erg blij mee. Het is voor ons ook een mooie teelt die in een 10-jarig gemiddelde goed rendeert, maar je moet ook durven te verkopen. Wij proberen op de pieken van de markt te handelen en op termijn te verkopen. Het product moet dan goed zijn en daar zijn wij een heel jaar mee bezig om dat af te stemmen."

Bron: De Groot & Slot
Publicatiedatum: