Je krijgt deze pop-up te zien omdat dit de eerste keer is dat je onze site bezoekt. Krijg je deze melding altijd te zien dan heb je je cookies uitstaan en zullen die blijven verschijnen.
U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).
Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!
Je ziet deze popup omdat dit de eerste keer is dat u de site betreed. Als u dit bericht blijft krijgen zet dan alstublieft uw cookies aan
Grote vraag naar uien uit Neder Oostenrijk
Tholen - Met een kleiner areaal was de uienoogst in de EU amper kleiner dan vorig jaar. De oogst in Neder Oostenrijk was van gemiddelde omvang. Nederlandse uien gaan in het seizoen 2009/10 over de hele wereld en door een verminderde aanvoer is er een stijgende vraag en oplopende telersprijzen voor Neder Oostenrijkse uien.
Het moeilijk verlopen afzetseizoen 2008/09 met zeer lage producentenprijzen had een geringer ingezaaid areaal tot gevolg, in Neder Oostenrijk daalde dat met 7% tot 2.420 hectare en volgens officiƫle cijfers in Nederland 6% tot 19.100 hectare. Door de goede weersomstandigheden was de oogst in de EU maar iets kleiner dan in 2008, 4,1 miljoen ton tegen 4,2 miljoen ton.
De prijs van de Oostenrijkse uien in 2008/09 stond sterk onder druk van de Nederlandse uienprijs, en kregen de telers maar 7 eurocent p/kg. In dit afzetseizoen is de verhouding tuisen vraag en aanbod gunstiger voor de uiensector, Nederland laat nu al een 10% grotere export noteren en het grootste kwantum gaat naar Afrika. De productie en kwaliteit in Oost-Europa was dit seizoen minder goed, door weers- en oogstomstandigheden, en doet de vraag naar Oostenrijkse uien stijgen bij de traditionele export landen in Zuidoost-Europa, waarbij ook een toenemende vraag uit Hongarije en Griekenland komt.
Sinds december is de prijs gaan stijgen en heeft nu een niveau bereikt van 25 tot 26 euro p/100 kg. Het is nu volgens deskundigen zaak de markt continue te beleveren en niet te speculeren met het gevaar van een overaanbod en dalende prijzen aan het einde van het seizoen.