Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Huishoudens geven minder uit



Nederlandse huishoudens zijn nog steeds terughoudend met bestedingen. In december gaven huishoudens 2,6 procent minder uit aan goederen en diensten dan in dezelfde maand een jaar eerder.

Dit heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag bekendgemaakt.
In november bedroeg de afname 3,2 procent. De consumptie ligt al een jaar onder het niveau van een jaar eerder. De consumptiecijfers zijn gecorrigeerd voor prijsveranderingen en veranderingen in de samenstelling van koopdagen.

Diensten
De bestedingen aan diensten waren 1,3 procent lager dan een jaar eerder. Aan goederen werd 4 procent minder uitgegeven. De afname was bij zowel de diensten als goederen wel iets kleiner dan in november, aldus het CBS.

Vooral aan duurzame goederen gaven huishoudens minder uit. Een uitzondering vormden iets hogere bestedingen aan textiel, kleding en meubels. Daar staat een forse daling in aankopen bij de opticien tegenover. Dat komt mede door de massale aankopen van brillen in december 2008, aangemoedigd door een fiscale regeling.
De consumptie van voedings- en genotmiddelen was iets lager. Consumenten geven hieraan al anderhalf jaar minder uit.

Publicatiedatum: