Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Plan voor duurzame verwerking reststromen agrarische bedrijven Flevoland lijkt haalbaar

Het lijkt haalbaar om in Flevoland de reststromen van agrarische bedrijven duurzaam en rendabel te verwerken, zo blijkt uit onderzoek dat Syntens samen met agrariërs in 2009 heeft laten uitvoeren.

Grootschalige biovergisting in zuidelijk Flevoland, het leek Harry Hoogewoonink, innovatieadviseur bij Syntens, een goed idee. Het past bij het streven van de provincie Flevoland om in 2013 minimaal 60% van haar energiebehoefte duurzaam te produceren. Met een subsidie van de provincie gingen Harry Hoogewoonink en collega Jeroen Beekhuizen begin 2008 aan de slag.

Verbreding boerenbedrijf

Met groene energie valt veel geld te verdienen. Biovergisting van reststromen is een verbreding van het boerenbedrijf. Daarnaast hoeven agrariërs geen geld meer te betalen om van hun reststromen (mest) af te komen. De bouw en exploitatie van een vergistingsinstallatie vergt veel inspanning en grote investering. Dit lukt alleen door samenwerking, wat goed past bij de coöperatiegedachte van boeren.

Christelijke Agrarische Hogeschool

De innovatieadviseurs hebben samen met een werkgroep, bestaande uit melkveehouders en akkerbouwers, onderzoek laten doen naar de kwantiteit van de reststromen in zuidelijk Flevoland en naar het meest geschikte type biovergister met een grote capaciteit. Uit het onderzoek, uitgevoerd door de Christelijke Agrarische Hogeschool in Dronten, bleek dat de oplossing niet ligt in een nieuwe vergister met grote capaciteit, maar in een goede infrastructuur om de bestaande kleine vergisters met elkaar te verbinden. De OMFL gaat met deze uitkomst een vervolgproject opzetten om gedetailleerde plannen te maken.

Bron: Syntens
Publicatiedatum: