Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Reacties Bas de Bat, Jan Franje, Jan Breesnee en Henk Jansen

Uienprijs licht gedaald; wat gebeurt er na Pasen?

Tholen - De uienprijzen zijn gezakt naar een niveau van 36/38 cent. "Er is even wat minder vraag en daardoor staat de prijs even onder druk", zegt Bas de Bat uit Oostdijk. "Dit weekend hebben wij Pasen en landen als Rusland en Roemenië vieren het orthodoxe paasfeest nog een week later. Als je nu uien laat verschepen, komt dat net voor Pasen in Rusland aan, dus dat is riskant."

"Rusland zal Nederland proberen uit te spelen met Egyptische uien, maar ik denk niet dat de boer zo 'een-twee-drie' zenuwachtig zal worden", verwacht Bas. "De aanvoer van Nieuw-Zeelandse uien is minimaal. Zij kunnen daar dikke prijzen maken en dan gaan ze geen uien naar West-Europa sturen."

"Je merkte toch dat nagenoeg niemand een prijs van 40 cent wilde betalen. Iedereen was in afwachting. Zodoende stagneerde de handel door de hoge prijs en dat is ook niet goed natuurlijk", constateert Jan Franje van het gelijknamige uiensorteer- en pakstation uit Waarde.

"Ik denk dat er nog best een voorraad bij de boeren is. De telers waren enkel lange tijd terughoudend om hun uien te verkopen, maar nu de prijs wat is gedaald zie je ze toch langzamerhand terugkrabbelen. Je merkt dat ze toch wat bangerig worden dat de prijs verder daalt", vervolgt Jan. "Na Pasen zal blijken hoe de uienmarkt zich verder ontwikkelt."

"Het is makkelijker inkopen bij de telers dan veertien dagen geleden", beaamt uienhandelaar Jan Breesnee sr. uit Achthuizen. "Maar dan moet je nog oppassen, want de prijs is nog hartstikke hoog. Wij zijn erg voorzichtig en kopen alleen op korte termijn in. Er zijn er nog voldoende uien bij de boeren in voorraad. Op 1 april zijn de uien nog niet op. Dat is nog nooit zo geweest!"

Volgens Breesnee houden boeren, commissionairs en speculanten de prijs hoog. Hij sluit niet uit dat er zelfs onderling wat verhandeld word om de prijs zo hoog mogelijk te houden. Volgens de uienhandelaar is de vraag vanuit Rusland momenteel wat minder. "Mogelijk kiezen zij voor de goedkopere Egyptische uien. Over het algemeen is de vraag wel breed, maar wel veel minder. Deze week verkochten wij uien aan Suriname, Hongarije, Italië en Spanje. Het is overal wat, maar te weinig. Als dat aanhoudt, zijn we op Goede Vrijdag snel klaar."

Volgens Henk Jansen van Arjazon is de vraag naar uien er nog wel degelijk. "Het is naar de Pasen toe weliswaar wat rustiger, maar ik heb al behoorlijk wat orders binnen voor volgende week. De prijs is ietsjes gezakt, maar ik geloof niet dat de boer bereid is om in prijs te zakken. Degene die had willen verkopen, heeft dat al wel gedaan. Het hele jaar is de prijs in de baal al hoger dan die bij de boer."

"Het is momenteel makkelijker te kopen bij speculanten dan bij de boer. Allerlei soorten mensen van makelaars tot schoenmakers lijken op het moment uien te verkopen", besluit Henk gekscherend. "Van concurrentie uit andere landen is geen spraken. Egypte is kwalitatief geen partij en Nieuw-Zeeland kan voor 60 cent uien verkopen aan Maleisië."