Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Erik Hoogendoorn van Cofely:

"Uitfasering R22 dwingt agf-bedrijven om na te denken over toekomst"

Tholen - Vanaf 1 januari 2010 is het niet meer toegestaan om bestaande koel-, vries- en airconditioninginstallaties die zijn gevuld met R22 (Freon), bij te vullen met nieuwe R22 koudemiddelen (HCFK’s). Vanaf 2015 is het helemaal niet meer toegestaan om R22 of met R22 gemengde servicekoudemiddelen te gebruiken. Reden voor koelinstallateur Cofely (de nieuwe naam van GTI Koudetechniek) om de bedrijven in de AGF-branche bewust te maken van de noodzaak om na te denken over hun toekomst. "Tot 2004 was R22 een veelgebruikt koudemiddel. In wel 80% van de koel- en vrieshuizen zit R22", vertelt ontwikkelingsingenieur Erik Hoogendoorn.

Het verbod op R22 is een gevolg van de internationale afspraken die gemaakt zijn in het Montreal-protocal eind jaren tachtig", begint Erik zijn betoog. "Het doel van het wereldwijd uitfaseren van chloorhoudende koudemiddelen, zoals R22, is verdere aantasting van de ozonlaag te voorkomen. Maar liefst 15% van het wereldwijd opgewekte energievermogen wordt gebruikt voor koudetechniek, inclusief airconditioning. Met de verwachte toename in de consumptie van diepvriesproducten, zal dit percentage nog verder stijgen. Het uitfaseren van de koudemiddelen is daarom een belangrijke stap naar een duurzamere samenleving."

"Al vanaf 2008 zijn wij gestart om onze klanten voor te lichten over het uitfaseren van R22", vertelt Erik. "Toch merken we nog heel vaak dat klanten het probleem voor zich uitschuiven. Een volledige nieuwbouw is niet altijd nodig, maar we roepen onze klanten wel op om na te denken. Het houdt niet op met R22. Het is wachten op de volgende grote stap. De keuze die je nu maakt heeft ook gevolgen voor energieverbruik en CO2-uitstoot. Daarom is het belangrijk om een paar jaar verder te kijken, zodat je niet te laat voor een probleem komt te staan."

"Elk geval is anders. Twee fruittelers kunnen een totaal verschillende installatie hebben staan", legt Erik uit. "Cofely is een installateur met meer dan 60 jaar ervaring, die verder kijkt dan het verkopen van een installatie. Er zijn verschillende subsidie- en/of stimuleringsregelingen voor het vervangen of ombouwen van koelinstallaties. Wij kijken specifiek wat voor de klant de beste oplossing is. Maar dat er voor veel bedrijven wat moet gebeuren, staat vast!"

Voor meer informatie:
Erik Hoogendoorn
Cofely Refrigeration
Tel: 073-6485555
www.uitfaserenr22.nl