Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
deuk in export uien, hardfruit en kolen

Rusland weigert door KCB geïnspecteerde AGF-producten

Tholen - Vorige week woensdag ontving het Ministerie van LNV bericht van de Russische federatie dat Rusland na zaterdag 15 mei geen - door het Kwaliteits Controle Bureau (KCB) geïnspecteerde agf-producten - meer accepteert. Hoewel de KCB haar inspecties blijft uitvoeren, heeft de actie flinke gevolgen voor de handel. Russische opdrachtgevers en exporteurs annuleren verzendingen vanwege de onzekerheid bij de grens. Wel zijn er nog enkele vrachtwagens met groenten en fruit onderweg. Verschillende exporteurs laten hun producten nu in andere landen als België en Litouwen inspecteren.

Het KCB heeft de weigering van KCB-inspecties niet geaccepteerd omdat het niet conform de gemaakte afspraken is. "Veel exporteurs durven het echter niet aan om hun producten - geïnspecteerd door de KCB - te exporteren, want de kans is gewoon groot dat ze bij de grens tegengehouden worden", zegt Inge Ribbens van handelsplatform Frugi Venta. "Via exporteurs horen we dat het verbod bij de grensposten en douanes al snel bekend was. Rusland is erg nauwkeurig met papieren."

Met name de export van uien, hardfruit en koolsoorten uit Nederland loopt door deze exportbelemmering een deuk op. Overigens geldt de handelsbelemmering niet alleen voor Hollandse producten, maar ook voor import-producten die ook door het KCB worden geïnspecteerd. "In de Russische brief stond weinig achtergrondinformatie, maar het exportverbod zal te maken hebben met teveel tripsoverschrijdingen", zegt Ribbens. "Van de KCB hoorden we dat er de laatste tijd problemen waren met de Spaanse ijsbergsla. Door Rusland schijnen Israëlische paprika's en Mexicaans zachtfruit genoemd te zijn."

Het Russische verbod ging al een tijdje rond in het geruchtencircuit, maar toch kwam de brief uiteindelijk als een verrassing. "We hebben het afgelopen jaar wel discussies gevoerd met Rusland over MRL's, maar op fytosanitair gebied is het heel stil geweest", besluit Ribbens. "Het is nu zaak om zo snel mogelijk in overleg te gaan. Vanuit LNV en de Landbouwraad is er een brief uit met een verzoek om zo snel mogelijk in overleg te gaan."

Rusland heeft sinds 15 mei tevens een tijdelijke importban heeft ingesteld tegen varkensvlees afkomstig van Vion. Volgens de Russen zijn er residuen van bepaalde antibiotica aangetroffen in het vlees. Ook hebben de Russen maatregelen ingesteld tegen import van vlees van verschillende bedrijven uit de Verenigde Staten, Italië en Wit Rusland.