Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Reacties Jaap Wiskerke en Paul van Ravenswaaij

AGF-exporteurs gedupeerd door Russische importeisen

Tholen - Het door Rusland opgelegde verbod op door de KCB geïnspecteerde AGF-producten belemmert de Nederlandse exporteurs in hun handel. "Iedereen heeft er last van", vertelt Paul van Ravenswaaij van Ravex uit Veenendaal. "Wij exporteren zelf niet per boot, maar die handel heeft het helemaal lastig. Zij hebben nu producten die ze op eigen risico exporteren."

Richtte Ravex zich voorheen op de export naar Rusland, inmiddels is dat geen hoofdzaak meer voor het Veenendaalse bedrijf. "We zitten nu op de helft van het volume dat we vorig jaar naar Rusland exporteerden", vervolgt Paul. Volgens de exporteur zijn er wel mogelijkheden om te blijven exporteren, onder meer via andere landen, maar is dat wel een beetje tricky. Ook achter de oorzaak van het verbod kan hij geen vinger krijgen. "Het zal wel weer één of ander politiek staartje hebben. Ik kan er niet achter komen."

Ook de uienprijs kwam door het Russische verbod onder druk te staan. "Het duurt even om de zaken georganiseerd te krijgen, maar aan het einde van de week hopen we weer een boot te laden in België", vertelt Jaap Wiskerke van Wiskerke Onions. "Het probleem is dat de hele wereld gelijk op de hoogte is van de belemmeringen. Landen als Polen waar eerst veel vraag was, kunnen dan opeens drie dagen wachten. Wat dat betreft is het soms net een koehandel."

Wiskerke was niet totaal verrast over het Russische verbod om door de KCB geïnspecteerde producten te importeren. "De geruchten gingen al langer. Het probleem zit'm gewoon in de re-export van al die exotische producten. Laat die landen zelf hun eigen producten exporteren. Bij ons wordt iedere partij uien in het laboratorium gecontroleerd. Voor een aantal exporteurs die hun documentatie voor Rusland niet 100% correct hebben moet nu de hele Nederlandse AGF-sector boeten!"