Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

‘Duurzaam ondernemen’ centraal in verkiezingsbrochure LTO Nederland

Ruimte voor duurzaam ondernemen is het leidend thema in een vouwblad, dat LTO Nederland in verband met naderende verkiezingen voor de Tweede Kamer heeft uitgegeven. Ondernemerschap, kennis en productiviteit van de Nederlandse land- en tuinbouw zijn van mondiaal formaat. Door in het overheidsbeleid accenten te leggen op innovatie, kennis en onderzoek kunnen boeren en tuinders hun positie versterken.

’De Nederlandse agrarische sector: toonaangevend in de wereld’ heet de LTO-brochure, waarin een vijftal strategische thema’s wordt uitgewerkt. Naast een duurzame agrarische bedrijfsvoering en duurzame ontwikkeling van het platteland zijn dat een versterking van de marktpositie van boeren en tuinders, versterking van de internationale concurrentiepositie en een verdere uitbouw van kennis en innovatiekracht. Deze thema’s sluiten aan bij de gezamenlijke ondernemersvisie ’Optimistisch, over duurzame groei en werkgelegenheid’, die onlangs ook met het oog op de Kamerverkiezingen samen met VNO NCW en MKB-Nederland is gepresenteerd.

Groene energie en grondstoffen

De agro-sector is belangrijk voor de dagelijkse voedselvoorziening, beheer van natuur en landschap en de vitaliteit van het Nederlandse platteland. Maar het gaat om meer dan voedsel, siergewassen en de toekomst van het landelijk gebied. Ook de productie van groene energie en grondstoffen voor energievoorziening wint terrein. Minder CO2 in de lucht en een hoger tempo in de ontwikkeling van duurzame energie (biobased economy) zijn belangrijk in de strijd tegen het veranderende klimaat.

De agrarische sector heeft alles in huis om zich op het gebied van duurzaamheid verder te onderscheiden. De sector is met het verwante bedrijfsleven sterk internationaal georiënteerd en Flowers & Food is onlangs nog door het Innovatieplatform aangemerkt als een van de zes sleutelgebieden, waar Nederland het de komende jaren van moet hebben. De Nederlandse land- en tuinbouw kan bijdragen aan oplossingen van toekomstige problemen op het terrein van voedsel, klimaat, energie, water en toekomstige tekorten aan elementaire grondstoffen.

Welvaart en leefbaarheid

Agrarische ondernemers blijven zich aanpassen aan markt en samenleving, die voortdurend in beweging zijn. Dat moeten ze ook wel om hun bijdragen aan de nationale welvaart en leefbaarheid van het buitengebied te kunnen blijven waarmaken. In verband met de naderende verkiezingen op 9 juni a.s. houden LTO Nederland, Natuurmonumenten, Dierenbescherming en de 12 Landschappen op dinsdag 25 mei a.s. een gezamenlijk verkiezingsdebat in Den Haag.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven