Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Hans van Es van DPA: 10% naar marktgerichte productie

"Tijd is rijp voor accentverschuiving besteding GMO-gelden"

Tholen - Dutch Produce Association (DPA) is momenteel in gesprek met haar leden in gesprek om het accent in de besteding van de GMO-gelden te verschuiven. "De afgelopen jaren is er veel geld gegaan naar logistieke en infrastructurele projecten. Daar zijn gelukkig veel goede dingen mee gedaan. Nu willen we de komende jaren meer geld gaan besteden aan zaken als marketing, innovaties en samenwerking", vertelt directeur Hans van Es. Het is de bedoeling dat deze nieuwe verdeling in 2011 van start gaat.


Hans van Es

"In principe willen we rond de 10% van het budget gaan besteden aan zaken die bijdragen aan een meer marktgerichte productie. Dat gaat om een bedrag van zo'n 20 miljoen euro, dus dat moet zinvol worden ingevuld. Het behelst bijvoorbeeld ook een verdere uitwerking van de productieplanning", legt Hans uit. "Overigens lijkt het nu soms wel eens dat er de afgelopen jaren niks aan marketing is gedaan. Dat is natuurlijk niet zo, alleen zijn die cijfers van de verschillende producentenorganisaties niet altijd openbaar."

"Er staan de komende jaren bijvoorbeeld marketingcampagnes voor de promotie van de tomaat, conference-peer en paprika's op de planning. Daar kunnen de betreffende producentenorganisaties met behulp van GMO-geld een belangrijke bijdrage aan leveren", verwacht Hans. Het GroentenFruit Bureau zal in de uitwerking een belangrijke rol spelen.

Op de vraag of de accentverschuiving in de besteding van de GMO-gelden, wat van de bestaande scepsis bij veelal niet bij DPA-aangesloten bedrijven zal wegnemen, antwoordt Hans. "Commentaar op GMO-gelden komt met name van producenten, bijvoorbeeld in het fruit, die zich niet hebben georganiseerd. Dan moeten ze maar aan de voorwaarden voldoen. Dat is hetzelfde als nog geen 65 zijn en wel AOW willen krijgen!"

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven