Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Spanje en Nederland belangrijkste aanbieders op Duitse markt

Verenigd Koninkrijk grootste Europese afnemer Nederlandse uien

In het seizoen 200/2010 is t/m week 20 ruim 843 miljoen kg Nederlandse uien uitgevoerd, 96 miljoen kg meer dan in dezelfde periode in het seizoen 2008/’09. Vooral in augustus en rond de jaarwisseling zijn er meer Nederlandse uien geëxporteerd dan in de twee voorgaande seizoenen.

Er zijn dit jaar in de periode januari t/m april vooral meer uien naar Rusland, Duitsland en Polen uitgevoerd. De uitvoer naar de grootste afnemer binnen de Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk, is stabiel gebleven. De vraag naar Nederlandse uien uit landen in het Verre Oosten blijft achter bij vorig jaar: Maleisië heeft dit jaar nog maar 2,3 miljoen kg afgenomen tegen ruim 18 miljoen kg vorig jaar. Verder zijn er nauwelijks uien naar Azië gegaan.

Het Verenigd Koninkrijk is de grootste Europese afnemer van Nederlandse uien. In de afgelopen vier jaar heeft het VK tussen de 275 en 330 miljoen kg uien geïmporteerd. De invoer uit Nederland is in de periode 2006-2009 gegroeid van 93 naar 101 miljoen kg. De invoer uit Spanje, de tweede aanvoerder op de Britse markt, heeft geschommeld tussen de 78 en 92 miljoen kg per jaar. Verder importeert het VK nog aanzienlijke hoeveelheden ui uit Nieuw-Zeeland, Polen, Egypte en Chili.

De belangrijkste buitenlandse aanvoerders van uien op de Duitse markt zijn Spanje en Nederland. In 2007 en 2008 stond Nederland op nummer 1, in 2006 en 2009 was dat Spanje. In 2009 importeerde Duitsland 17% minder uien uit Nederland dan in 2008, maar in 2010 doet de Nederlandse ui het weer beter in Duitsland. Nieuw-Zeeland is de belangrijkste leverancier van het Zuidelijk Halfrond op de Duitse markt, gevolgd door Australië en Zuid-Afrika.

Marktbeeld Ui, Productschap Tuinbouw, www.tuinbouw.nl
Publicatiedatum: