Moorsmeer geen optie voor Nickerson-Zwaan

Voor een bedrijfsverplaatsing van zaadbedrijf Nickerson Zwaan naar de Moorsmeer in Warmenhuizen valt geen raadsmeerderheid te verwachten. Het uiteindelijke besluit valt pas op 23 augustus, maar de politieke boodschap is duidelijk. Dat werd gisteravond duidelijk tijdens de raadsvergadering van Harenkarspel. Twee en een half jaar nadat diezelfde raad unaniem 'ja' zei tegen deze plek. College en raad keerden op hun schreden terug omdat een recente motie van PvdA en GroenLinks de provinciale structuurvisie in zoverre wijzigde dat er voor deze sector specifiek in het westen van Warmenhuizen ruimte wordt aangegeven. En dus niet in het zuidoosten, waar Moorsmeer ligt.

Het CDA deed zijn uiterste best Nickerson toch naar Moorsmeer te krijgen. Terugkomen op een eerder besluit betekent volgens fractievoorzitter Jelle Beemsterboer dat de gemeente zich manifesteert als onbetrouwbare overheid. Hij maakte zich sterk voor de positie van de 25 vaste krachten en 15 seizoenswerkers. Bovendien is hij bang voor een financiële claim: "Gokken met belastinggeld."

"Bangmakerij",; reageerde Marjan Leijen (PvdA). Volgens haar, en zo denken VVD en HIB er ook over, is er helemaal geen reden om aan te nemen dat Nickerson Zwaan de gemeente verlaat als Moorsmeer als vestigingsplaats uit het vizier raakt. Er zouden voldoende alternatieven vestigingsplaatsen voorhanden zijn. Zoals nieuw bedrijventerrein zuidelijk van Oudevaart Zuid of plekken oostelijk van de N.245 (Schagerweg) in Dirkshorn. Leijen riep in herinnering dat een jaar terug haar motie om alternatieven met het bedrijf te bespreken weliswaar was aangenomen maar door het toenmalige college niet serieus is uitgevoerd. Als dat wel gebeurd was zou veel minder tijd zijn verknoeid. Leijen: "Want denk nou niet dat als we Moorsmeer wel goed vinden het bedrijf daar binnen twee of drie jaar kan bouwen. Een goed alternatief zou wel eens veel sneller gerealiseerd kunnen worden."

Want de bewoners van wijk Zuid maakten heel duidelijk dat ze vijf hectare kassen tegenover hun deur tot het uiterste, de Raad van State dus, zullen bevechten. Dat geldt ook voor de melkveehouderij van Ruijter naast de bewuste plek. Die ziet door de komst van de zaadhandel zijn toekomstige groei geblokkeerd. Wethouder Rob Treur heeft ook vertrouwen in een overleg over een goed alternatief, al is de termijn kort. De gestelde acht weken behelzen de geldigheid van de provinciale verklaring van geen bezwaar tegen de locatie Moorsmeer. Al zei ook Treur dat het voor Nickerson duidelijk moet zijn dat dit adres geen optie meer is.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven