Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Peter Beemsterboer over speculaties in de uienmarkt

De boot met 5500 ton uien welke speculatief naar Afrika is gestuurd, is de laatste tijd het gesprek van de dag. Afgelopen uienseizoen was een hectisch jaar, de uien export begon met lage prijzen, hoge volumes en over de beschikbare te exporteren hoeveelheden was men het in uienland lang niet eens. Regelmatig werden er stukken gepubliceerd dat de oogstcijfers niet zouden kloppen en dat die veel te hoog werden ingeschat. Ik hield mij zelf vast aan de officiële CBS- cijfers wat een exportcijfer inhield rond de miljoen ton. Andere exporteurs beweerden dat er maar 750.000 ton beschikbaar was.


Peter Beemsterboer

De export verliep uitstekend en deze lag ten opzichte van vorig jaar zowat 100.000 ton hoger, in mei was iedereen zelfs zo optimistisch dat er tot € 40 veldgewas werd betaald. Rusland gooide echter weer roet in het eten, export viel stil en de prijzen halveerden

In juni zouden de uien opraken. Manipulatie en speculatie vierden hoogtij. Onder andere H.B. Jansen kocht zoveel uien, dat het er inderdaad op leek dat de uien op waren, prijzen schoten weer omhoog en Jansen besloot daarna zelf maar een boot naar Senegal te sturen. De markt was daar zoals het toen bleek helemaal leeg en de grenzen zouden daardoor eerder op gaan. De praktijk heeft geleerd dat je moet uitkijken voor hetgeen dat je denk dat er niet is. De grens in Senegal ging inderdaad eerder open, maar dit was maar voor een beperkt kwantum, waarvoor licenties werden afgegeven.

Tegelijkertijd bleken er toch weer behoorlijke hoeveelheden lokale uien op de markt te komen, de Senegalese importeurs bleken ook niet het risico te willen nemen om van een voor hun onbekende partij grote volumes uien van de oude oogst in te kopen. De boot is veertien dagen geleden in Senegal aangekomen, er is tot nog toe 2.100 ton op de kade gelost, maar nog niet verkocht. De autoriteiten hebben na het lossen van de 2.100 ton besloten dat de boot buitengaand moet liggen. Eerst moeten de geloste uien van de kade af.

Deze speculatie heeft als neven effect dat wij als exporteurs, maar ook de importeurs in Senegal en de omringende landen huiverig zijn om uien te verhandelen. Er hangt tenslotte toch 5.500 ton uien boven de markt. Waar leidt deze manipulatie allemaal toe? Ook vraag ik mij af of de handel hierop zit te wachten. Tenslotte regelt de markt zich zelf wel, kwestie van vraag en aanbod. Door speculatie worden de uien onnodig vastgehouden en kan dit tot exportvertraging lijden. De uien zou in juni op zijn, maar een maand later was er nog voldoende uien van de oude oogst beschikbaar. Waar ligt de winst ?

Het nieuwe seizoen staat voor de deur. Er is een recordaantal hectares gezaaid, door de droogte lijkt het erop dat wij geen grote oogst zullen krijgen maar voorzichtigheid is geboden. Augustus is de groeimaand. Met de regen van de afgelopen week is de situatie veranderd en zal je ervan verschieten welke hoofdoogst we uiteindelijk kunnen krijgen. Ondertussen is men in uienland weer aardig aan het speculeren.

Voor meer informatie:
Peter Beemsterboer
Handelsmaatschappij J.P. Beemsterboer
Stationsstraat 17
1749 EG Warmenhuizen
Tel: 0226-396403
www.beemsterboer.nl
Publicatiedatum: