Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Ewald Gouwenberg: "Uien afleveren beduidend bewerkelijker"

Uienprijs stevig in het zadel; moeilijk kopen voor de 'pakkers'

Tholen - De natte weersomstandigheden bepalen momenteel de situatie op de uienmarkt. De prijs van respectievelijk de middel- en de grove sortering ligt op een niveau van respectievelijk 19 en 20 cent in de baal. "De vraag en het aanbod van beschikbare, droge uien is momenteel redelijk in balans", concludeert Ewald Gouwenberg van uiensorteer- en verpakkingsstation Waterman Onions uit Emmeloord.Zowel in de Flevopolders als Zeeland heeft het de afgelopen paar dagen flink geregend. Er liggen dan ook - met name in het noorden van het land - percelen die nog gerooid moeten worden. "De boeren willen niet vlot verkopen. Er ligt menig spul achter de planken, maar voor de 'pakkers' is het moeilijk kopen. De prijs zit momenteel stevig in het zadel. Overigens wordt dat door de omliggende landen wel geaccepteerd", vervolgt de verpakker.

"Ik vind dat er veel vraag is. Wij kunnen zelf niet veel meer uien verwerken dan we momenteel doen. Afrika met het Tabaski-feest op komst en Aziƫ voeren de lijst aan, maar ook binnen Europa gaan er best wat uien weg. Beetje Scandinaviƫ, beetje Polen en wat grove uien naar het Verenigd Koninkrijk", somt Ewald op. "Overigens zijn de marges nog altijd minimaal. Het is leuk dat de prijs wat gestegen is ten opzichte van vorige week, maar het werk is beduidend bewerkelijker en we hebben veel meer sorteer- en stookkosten. Daarom loopt ook niet iedereen al te hard van stapel om aan z'n volumes te komen."