Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Commissionair Richard Bolle:

"Het belooft een interessant uienjaar te worden"

Tholen - Volgens een voorlopige oogstraming van het CBS, zal de bruto-oogst van zaaiuien dit jaar met 1,2 miljard kilo nagenoeg gelijk zijn aan die van vorig jaar. Het CBS ging er bij de berekeningen vanuit dat het gehele areaal geoogst gaat worden. Over het areaal uien dat nu nog gerooid moet worden, doen verschillende meningen de ronde. "Maar hier in Flevoland ligt op z'n hoogt nog maar 25 hectare, in het noorden kan dit gemakkelijk 200 hectare zijn. Tel er in het zuiden en de overige gebieden nog 300 hectare bij op en je komt aan 2,5% van het areaal", somt commissionair Richard Bolle op.

"Zodra het echt gaat vriezen, is het met die uien gebeurd. Dit is spijtig voor de telers die hierdoor benadeeld zijn. Dat hebben we in '98 gezien", blikt Richard terug. "Daarom blijven de uien, zolang ze op het land liggen, voor de handel een bedreiging in de zin van marktbederving in het buitenland. Maar zolang er geen echte vorst over heen gaat, blijft het een goed oogstbaar product, wat niet direct de klasse II markt op behoort te komen."

"Het is beter deze partijen naar Polen te verhandelen zodat ze in de schillerijen hun afzet vinden. De vraag naar Pools geschikte partijen is ruim aanwezig en wordt er op dit moment nog 12 cent voor betaald. Er kan dit jaar een duidelijke scheiding komen tussen de goede en slechte partijen. Maar als de prijzen verder oplopen, worden de toelatingseisen versoepeld, dat weten we allemaal", zegt Richard.

Volgens de commissionair zijn de gerooide uien in de Flevopolders redelijk grof uitgevallen. "De latere rassen begonnen toch te groeien en hebben zo'n 70 tot 85 ton gegeven. Flevoland heeft daarom met de opbrengsten goed gezeten, in tegenstelling tot Zeeland waar de uien een stuk fijner zijn. Wel zal het tarrapercentage tot 5% hoger liggen dan vorig jaar", verwacht Richard. "De vraag wordt breder. Spanje is al aan het informeren en dat is veel vroeger dan andere jaren. Oost-Europa is al een poosje aan het kopen, waarbij vooral Polen echt aan het vragen is. Het kan een interessant jaar worden!"