Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Aardbeien en anjers mogen weer worden uitgevoerd, vruchtgroenten niet

Nederlandse overheid regelt beperkte uitvoer uit Gaza-strook

Tholen – Israëlische functionarissen hebben voor het tweede jaar op rij goedkeuring verleend voor de uitvoer van aardbeien en anjers. Het is een initiatief van de Nederlandse overheid ter ondersteuning van de Palestijnse boeren in de Gaza-strook. Het gaat volgens de Palestijnen om beperkte export en de eerste twee vrachten aardbeien hebben de Gaza-strook als proef al verlaten.

Volgens Yousef Shaath zal het volume aardbeien uit de kust enclave 700 ton bedragen en zal vanaf eind november tot eind februari beschikbaar zijn. Het anjerseizoen begint op 5 december en duurt tot 10 mei en er zijn 30 miljoen stelen gepland voor levering aan de bloemenveiling in Aalsmeer.

Met steun van Nederland wordt gezocht naar uitbreiding van het exportproject en met een subsidie van $ 2,6 miljoen dollar zijn er nu ook cherrytomaten en paprika’s aangeplant. Bij verkoop op de lokale markt brengen deze producten de kosten van planten en oogsten nog niet op en daarom hopen de uitvoerende organisaties op goedkeuring van Israel voor uitbreiding van de export.

In 2009 werden de anjers uit Gaza gemiddeld verkocht voor 12 cent per steel en verdienden de telers naar schatting 1,8 miljoen euro. Met een exportvergunning voor de groenten kunnen er voor de boeren betere marges behaald worden, aldus Shaath die zei klein te willen beginnen en te zien of de producten voldoen aan de eisen voor export. Ander worden de tomaten en paprika’s op de lokale markt waarschijnlijk onder de kostprijs verkocht.