Het zekere voor het onzekere
Ook de supermarkten gooien heel wat voedsel weg. Diepvriesmaaltijden die nog perfect eetbaar zijn gaan eruit. Omdat ze over vijf dagen hun vervaldatum bereiken. Sinaasappelen en citroenen leggen soms tweeduizend kilometer af en belanden meteen in een container omdat ze al ‘iets te rijp’ zijn. Vis die dezelfde dag nog niet is verkocht? Dumpen. Kan dat dan niet weggeschonken worden aan voedselbanken en andere initiatieven? Neen, zegt de supermarkt, iedereen neemt het zekere voor het onzekere.Voedselberg
Jaarlijks gooien Europeanen 3 miljoen ton brood weg. Dat is genoeg om een land als Spanje een jaar lang te voorzien van pistolets en stokbrood. Europese gezinnen gooien elk jaar voor 100 miljoen euro voedingswaren in de vuilnisbak. Met de totale voedselafvalberg in Europa en Noord-Amerika zouden we de bijna 1 miljard hongerigen op deze wereld drie maaltijden kunnen geven.Het milieu
Het milieu lijdt zwaar. Afval produceert methaangassen. Die gassen tasten de ozonlaag aan. Op dit moment is onze afvalberg verantwoordelijk voor 15 procent van de schadelijke uitstoot. De helft minder voedsel verspillen heeft hetzelfde effect als de helft van alle auto’s van de weg halen.
Bron: Klasse.be