Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Henk Jansen (Arjazon):

Rustige vraag naar uien en extreme tarrapercentages

Tholen - De uienmarkt verloopt momenteel erg rustig en van een goede vraag is geen sprake. "Rusland is nog altijd wel aan de markt, maar niet in volumes van betekenis. En als de vraag vanuit Afrika grotendeels wegvalt en we moeten met z'n allen Rusland beleveren, dan hebben we het niet zo druk", zegt uienhandelaar Henk Jansen van Arjazon uit Kruiningen.

De afgelopen weken is de Afrikaanse markt enigszins overvoerd. Door de eindejaarsfeesten die op stapel staan zijn er veel uien richting Afrika geëxporteerd. "We laden wel een bootje deze week richting Afrika, maar die komen pas na de feesten aan", zegt Henk. Ook 'hoeven' de exporteurs niet zo nodig te exporteren. "De baalprijs ligt momenteel op een niveau van 28/29 cent. Als je dan voor 25 cent uien hebt ingekocht, is de noodzaak niet zo groot."

Vooruitblikkend richting volgend jaar, is volgens Henk de grote vraag of er dan nog goede uien beschikbaar zijn. "Vier weken geleden was ik nog wat optimistischer, maar het tarrapercentage is ongekend hoog. Het is wel meer dan twintig jaar geleden dat het zo erg geweest is. Ik geloof wel dat de goede uien, als die er zijn, heel duur worden." Volgens de handelaar zijn er niet meer uien bij de telers ingekocht dan deze periode vorig jaar. "Met deze kwaliteit, is het veel kortetermijnhandel."

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven