Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Hoe ‘umami’ is de sjalot?

Iedereen kent de vier smaken bitter, zout, zoet en zuur en weet deze ook goed te herkennen. Maar wie kent en herkent umami, ook wel de vijfde smaak genoemd? Een eeuw geleden ontdekte de Japanse professor Ikeda dat er een smaak was die eigenlijk niet onder de bestaande vier smaken ondergebracht kon worden. Een heel aangename smaak. Niet bitter, maar ook niet zout. Niet zoet, maar zeker ook niet zuur. Eigenlijk kon de smaak het best als “hartig” worden omschreven. Ikeda benoemde de smaak als ‘umami’, wat Japans is voor ‘smakelijk’ of ‘heerlijk’. In Japan was het destijds met name de Dashi, een bouillon getrokken uit zeewier, die deze smaakbeleving gaf. Toen professor Ikeda verder onderzoek deed, ontdekte hij ook buiten Japan gerechten die nagenoeg dezelfde smaakbeleving gaven. In Duitsland bijvoorbeeld stuitte hij op lokaal gefabriceerde kazen en melken die een ‘umami’ smaak gaven.



Wat is umami?

De stof die verantwoordelijk is voor de typische ‘umami’ smaak is glutamaat. Glutamaat is één van de twintig aminozuren en wordt als mononatriumglutamaat ook wel als smaakversterker gebruikt. Deze vind je terug in veel kant-en-klare etenswaren, zoals zoute snacks en bouillonblokjes. Een aantal voedingsmiddelen bevat van nature al glutamaat, zoals Parmezaanse kaas, rundvlees, varkensvlees, makreel en tonijn. Bij de groenten hebben vooral erwten en tomaten een hoog gehalte aan glutamaat, maar ook wortelen, spinazie, broccoli, paddenstoelen en uien.

Hoe smaakt umami?

Kauw eens een halve minuut op een stuk tomaat of een stuk kaas. Het geeft een mooi vol en rond gevoel in de mond. Dat is dus umami. Zijn wij klaar voor de umami smaak? Jawel. Met de intrede van oosterse gerechten, zijn we al in enige mate bekend met deze nieuwe smaakbeleving. Maar ook Italiaanse producten waaronder Parmezaanse kaas, tomaten of rauwe ham hebben stuk voor stuk de umami smaak.

En de sjalot?

Ook de sjalot geeft een umami smaakbeleving! Zeker in combinatie met andere ingrediënten die umami smaken, komt de sjalot goed tot zijn recht en geeft het geheel u dat unieke mondgevoel. Weet u wat? Bereid u anders eens het volgende gerecht. En ervaar de umami smaakbeleving.

Bron: Sjalot.nl
Publicatiedatum: