Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Smaakvol2011: sterrenstatus voor het lekkerste product van eigen bodem

Voedingsproducenten strijden om De smaak van Nederland

Welke ondernemer maakt het lekkerste en duurzaamste product van eigen bodem? De winnaar krijgt de Smaakvol-erkenning 2011uitgereikt. Smaakvol2011is dé erkenning van professionals voor het lekkerste product van Nederland. Onder de naam De smaak van NL wordt voor het vierde achtereenvolgende jaar de landelijke wedstrijd voor ondernemers gehouden.

De lekkerste producten strijden in het najaar om de ultieme smaakerkenning. Met uiteindelijk twee winnaars: Smaakvol2011, dé erkenning van professionals voor het lekkerste product van Nederland en de publieksprijs voor de landelijke publieksfavoriet. De wedstrijd wordt door Syntens georganiseerd in samenwerking met de Taskforce Multifunctionele Landbouw en Foodlog.nl.

Regionale voorrondes

Voorafgaand aan deze finale worden regionale voorrondes georganiseerd. Deze vinden plaats op 16 juni a.s. in het Westen van het land, op 20 juni in Noord- en Oost- Nederland en op 21 juni in het Zuiden. De smaakjury bestaat uit een aantal smaakspecialisten onder leiding van Dick Veerman (foodkenner en initiatiefnemer van foodlog.nl). Zij toetsen de producten op smaak en presentatie. De smaakjury nomineert vervolgens per regio acht producten die doorgaan naar de publieke smaaktest en de masterclasses.

Proeven in het hele land

Het winkelende publiek in Nederland krijgt in de zomer op diverse locaties de gelegenheid om de acht regionale producten te proeven en te stemmen op hun favoriet. Bovendien kan iedereen actief meedoen aan het smaakdebat op www.foodlog.nl en via Twitter, waar smaakspecialisten, producenten en consumenten hun mening geven over authentieke, echte, bijzondere en innovatieve voeding.

Regionale masterclasses

Acht foodondernemers per regio worden geselecteerd voor de regionale masterclasses, waar vooral aandacht is voor marketing, afzet en duurzaamheid. Per regio worden de acht producten voorgelegd aan een vakjury. Deskundigen toetsen de producten en geven advies op het gebied van presentatie, verpakking, afzetkanaal, positionering en duurzaamheid. Deze vakjury bepaalt welke twee producten per regio doorgaan naar de finale. Ook de regionale publieksfavorieten zullen als finalist meestrijden.

Finale

De smaakjury zal tijdens de finale in het najaar de producten van de finalisten voor een laatste keer proeven en toetsen. In een spannende eindronde worden de kanshebbers aan het publiek gepresenteerd. Daarna worden de winnaars van Smaakvol2011 en de publieksprijs bekend gemaakt.

Deelnemen

Nederlandse agri- en food-bedrijven met een authentiek voedingsproduct van eigen productie, waarvan het hoofdingrediënt uit Nederland komt, kunnen deelnemen aan deze wedstrijd. Voorwaarde is ook dat de ondernemers ambities hebben om het bedrijf of product een stap verder te brengen. Via www.syntens.nl/desmaakvanNL is het mogelijk om in te schrijven voor de regionale voorrondes.

Hottie Sambal in 2010 de lekkerste

Ondernemer Sita Danser van het kleine productiebedrijf Hottie Sambal uit Rotterdam was de winnaar van Smaakvol2010. Sita Danser maakt biologische sambals en haar pittige ‘rode ui-honing-sambal’ veroverde hart en smaakpapillen van de vakjury. De ingrediënten voor haar sambals haalt ze zoveel mogelijk bij boeren in en om Rotterdam. De winnaar van de publieksprijs was Robbert de Jong van Looije Tomaten uit Maasdijk met zijn knalrode honingtomaten. Hij ‘veroverde’ 1253 van de 4563 internetstemmen. Robbert kweekt honingtomaten, een kleine tomaat met een unieke volle smaak. De tomaatjes worden het hele jaar gekweekt in eigen kassen en er worden geen pesticiden gebruikt.
 
Publicatiedatum: