Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Neerslagtekort neemt komende 15 dagen met 20 millimeter toe

Het neerslagtekort van neerslag minus verdamping wordt gemeten vanaf 1 april, het begin van het groeiseizoen. De afgelopen twee weken is het neerslagtekort verder gestegen. Landelijk gezien bedraagt het neerslagtekort 119 millimeter. Het grote neerslagtekort in een strook langs de kust van West-Nederland is opvallend. De verwachting is dat het neerslagtekort de komende 15 dagen met circa 20 millimeter zal toenemen. Dat staat in het Droogtebericht van 23 mei van Rijkswaterstaat en de Unie van Waterschappen.

Afgelopen weken is er in Nederland en ook in de stroomgebieden van Rijn en Maas weinig neerslag van betekenis gevallen. De afvoer op de grote rivieren blijft hierdoor te laag voor de tijd van het jaar. De grondwaterstanden zijn laag en de behoefte aan water neemt gaande het groeiseizoen toe. Volgens het KNMI komt er voorlopig nog geen einde aan de droogte. Lokale buien die de komende periode kunnen vallen zullen daar weinig verandering in aanbrengen. Er zijn aanzienlijke hoeveelheden neerslag in de stroomgebieden van Maas en Rijn noodzakelijk om de afvoer op normale waarden terug te brengen. Herstel naar een normale situatie is dus op korte termijn niet te verwachten.

De waterbeheerders hebben vanwege de aanhoudende droogte en de toenemende verzilting de afgelopen week extra maatregelen genomen. Zo zijn de Kleinschalige Wateraanvoer voorzieningen (KWA) in werking gesteld in verband met het hoge chloridegehalte bij de inlaat bij Gouda. Met de KWA wordt zoet water uit het Amsterdam-Rijnkanaal en de Lek naar Zuid-Holland gevoerd. Meer waterschappen hebben beregeningsverboden ingesteld

Zie voor meer informatie het Droogtebericht van 23 mei op de site van de UVW.

bron: Unie van Waterschappen
Publicatiedatum: