Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Douane-unie Rusland, Wit-Rusland en Kazachstan bedreiging voor Nederlandse exporteurs

De douane-unie tussen Rusland, Wit-Rusland en Kazachstan kan tot meer concurrentie leiden voor Nederlandse exporteurs naar deze landen, vanwege restrictievere invoerregels aan de gemeenschappelijk buitengrens en een voorkeursbehandeling voor de onderlinge handel. De regels rond markttoegang tot de unie zijn nog niet vastgesteld, waardoor de gevolgen voor de Nederlandse agribusiness moeilijk nader zijn te bepalen.

Dat staat in een verslag van een onderzoek door het LEI, onderdeel van Wageningen UR, naar de mogelijke gevolgen van de douane-unie voor de Nederlandse agri-business in de nota 'Implications of the establishment of a customs union between Russia, Kazakhstan and Belarus for the Dutch agribusiness'.

Export

De export vanuit Nederland naar de drie voormalige Sovjetrepublieken zit de laatste jaren stevig in de lift. Nederland exporteert vooral bomen, planten, veevoer en groenten naar deze landen. De douane-unie kan leiden tot een voorkeur voor onderlinge exportproducten. Zo verwachten de onderzoekers meer concurrentie uit Wit-Rusland bij de export van vlees en zuivel naar Rusland. Dit is het gevolg van het instellen van hogere importtarieven voor buitenlandse exporteurs. Nederlands aanbod zal zich daardoor moeten onderscheiden op kwaliteit.

Markttoegang

Sinds 1 januari 2010 hebben Rusland, Wit-Rusland en Kazachstan een gemeenschappelijk buitentarief ingesteld. De zogenaamde non-tarifaire maatregelen zoals de fytosanitaire en veterinaire eisen, zijn nog niet onderling afgestemd en de ook de EU probeert dit proces nog te beïnvloeden om deze eisen zoveel mogelijk in overeenstemming te brengen met de Europese regels. Het Nederlandse bedrijfsleven is gebaat bij een zo transparant mogelijke informatievoorziening over de regels ten aanzien van markttoegang.

Zie voor meer informatie de nota Implications of the establishment of a customs union between Russia, Kazakhstan and Belarus for the Dutch agribusiness op de site van het LEI.
Publicatiedatum: