"Pas productschappen aan tijdsgeest aan"
In september komt minister Kamp van Sociale Zaken namens het kabinet met een visie op de toekomst van de PBO. In de Tweede Kamer tekent zich in ieder geval een meerderheid af die voorstander is van het afschaffen van de product- en bedrijfsschappen. Zo stelt de SP dat er geen productschappen nodig zijn om gezonde arbeidsomstandigheden en veiligheid op het werk te regelen. 'In veel bedrijfstakken worden die zaken gewoon geregeld aan de cao-tafel.' D66 hekelt vooral de jaarlijks verplichte bijdrage die bedrijven moeten betalen aan PBO's voor het uitvoeren van allerlei taken 'waar de meeste ondernemers niet om gevraagd hebben'. De partij pleit daarom voor een vrijwillige bijdrage.
Als het aan VNO-NCW, MKB-Nederland en LTO Nederland ligt kan die bijdrage sowieso met veertig procent omlaag, mits de product- en bedrijfsschappen zich 'aan de tijdsgeest aanpassen'. Zo zouden de schappen zich meer moeten focussen op de kerntaken, menen de ondernemingsorganisaties, en moeten ze voortaan bijdragen aan de versterking van de Nederlandse, sterk internationaal georiƫnteerde, markteconomie. 'De schappen moeten zich dan meer richten op kwaliteit, innovatie, bevordering van ondernemerschap en duurzaamheid. Dat sluit nauw aan bij het topsectorenbeleid, aldus de ondernemingsorganisaties.' Volgens de koepels kunnen product- en bedrijfschappen daarnaast ook zaken als veiligheid, gezondheid, bestrijding van dier- en plantziekten en uitvoering van EU-regelgeving ter hand nemen.
Nederland telt momenteel elf productschappen en zes bedrijfschappen die via verplichte heffingen en verordeningen maatregelen kunnen treffen voor alle ondernemingen in een sector. Deze schappen, die worden bestuurd door werkgevers en bonden, zijn ooit opgericht in samenwerking met de overheid om de economie in de jaren na de Tweede Wereldoorlog op te stuwen.
Bron: www.sconline.nl