Reactie LTO op EU-begroting 2014-2020
Klimaat, energie, innovatie, milieu, voedselveiligheid- en zekerheid zijn zaken waar iedere lidstaat zijn verantwoordelijkheden in heeft, maar gezamenlijk meer bereikt kan worden. Daarvoor is het goed dat op Europees niveau voor dit soort thema’s investeringsmogelijkheden en regels zijn. Bij de uitwerking van de begrotingsvoorstellen,, moet nog meer gestuurd worden op het versterken van de concurrentiekracht en innovatie van individuele ondernemers die uiteindelijk grotendeels de verduurzaming en economische groei moeten realiseren die wordt gevraagd door de buitenwacht. LTO benadrukt dat de Nederlandse land- en tuinbouw meerwaarde levert en cruciaal is voor de economische en duurzame ontwikkeling van Nederland en de EU.
We gaan een tijd van schaarste van grondstoffen, water, energie en voedsel tegemoet. Het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) moet daarom zorg blijven dragen voor voedselvoorziening en –veiligheid op een duurzame wijze. `Prikkels in het GLB om efficiënt grondstoffengebruik te verbeteren, klimaatneutraal te werken en innovatie te bevorderen kunnen bijdragen tot een betere concurrentiepositie van ondernemers. Dit moet een belangrijk uitgangspunt zijn bij de uiteindelijke hervorming van het gemeenschappelijk landbouwbeleid`, aldus Albert Jan Maat. LTO zal daarbij scherp inzetten dat beschikbare GLB-gelden daadwerkelijk ten goede komen aan de land- en tuinbouwers. LTO Nederland juicht het verder toe dat in onderzoek- en innovatiefondsen meer ruimte komt voor agrarische ondernemers. Ook onderstreept LTO het belang van een jaarlijks Europees crisisfonds van 500 miljoen euro.
LTO zal de komende tijd pleiten voor een goed overgangsbeleid voor de Nederlandse boeren en tuinders om eventuele klappen op te kunnen vangen. Daarnaast wordt ingezet op een perspectiefvolle invulling van het landbouwbeleid na 2013, zodat de bedrijven en er in 2020 beter voorstaan, zowel qua maatschappelijke acceptatie als qua concurrentiepositie.