Brexit en gewasbeschermingsmiddelen: wat wil de Britse regering bij 'no deal'?

De Britse regering heeft een nieuwe reeks notities gepubliceerd voor burgers en bedrijven over de mogelijke gevolgen als er geen akkoord over Brexit komt, het no deal-scenario. Voor een overzicht en links naar alle no deal-adviezen van de Britse regering, volg de link onder dit artikel.

In een no deal-scenario zal het Verenigd Koninkrijk een eigen nationale regeling voor gewasbeschermingsmiddelen instellen. Via de zogenaamde Withdrawal Act zal de regering de EU-regels over Maximum Residue Levels en het op de markt brengen van gewasbeschermingsmiddelen aanhouden. Op termijn kan de Britse regelgeving gaan afwijken van de EU-regelgeving. De regering is niettemin voornemens om de technische eisen en de gezondheids- en milieunormen te laten blijven overeenkomen met die zoals ze thans bestaan in de EU.

Alle op 29 maart 2019 van kracht zijnde goedkeuringen van werkzame stoffen, Maximum Residue Levels en toelatingen van gewasbeschermingsmiddelen blijven geldig in het VK. Goedkeuringen van werkzame stoffen die in de eerste drie jaar na het uittreden zouden verlopen worden met drie jaar verlengd. Op deze manier wordt tijd gewonnen voor het instellen van een nieuw nationaal programma voor de vernieuwing van goedkeuringen. Aanvragen die op het moment van uittreding in overweging zijn genomen zullen onder de nationale regeling worden afgerond. Na Brexit blijven de vorm van de aanvraag en de gegevens die daarbij nodig zijn hetzelfde.

In een no deal-scenario zullen afspraken over wederzijdse erkenning van productgoedkeuringen en vergunningen voor parallelhandel niet blijven functioneren. De Britse regering wil dat vergunningen voor parallelhandel die op de dag van uittreding van kracht zijn voor een transitieperiode van twee jaar daarna geldig blijven, of tot aan de verloopdatum van de vergunning indien deze eerder valt. Na het verlopen van de vergunning moeten bedrijven een toelating verwerven voor het in de handel brengen en het gebruik van een product in het VK. Ook zal de regering een transitieperiode van drie jaar na Brexit instellen voor zaaizaad dat is behandeld met een gewasbeschermingsmiddel dat is toegelaten voor dit gebruik in een ander EU-land.

Bron: Agroberichten buitenland


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven