Vidalia uien worden in toekomst mogelijk mechanisch geplant

Vidalia uien hebben een goed jaar gehad. "We hebben ons seizoen voor de Vidalia afgesloten. We proberen een goed aanbod te krijgen voor Labour Day", zegt Bob Stafford van het Vidalia Onion Committee in Vidalia (Georgia). Vidalia, een zoete ui die geoogst wordt tussen half april en juni, wordt alleen in de Amerikaanse staat Georgia verbouwd en het product staat onder toezicht van het ministerie van landbouw van Georgia. "We verkopen ongeveer de helft van onze oogst vers en we zullen ongeveer drie miljoen eenheden van ongeveer 18 kilo in koelingen opslaan. We zullen ze verkopen tot Labor Day", zegt Stafford.

Volgens Stafford plant de regio over het algemeen ongeveer 12.000 hectare aan Vidalia per jaar. "En we hebben dit jaar het gebruikelijke bedrag afgezet. We hebben ongeveer 5,3 miljoen eenheden van ongeveer 18 kilo afgezet waar dat vorig jaar ongeveer 5,7 miljoen eenheden waren, dus het is ongeveer gelijk gebleven. We hebben een vaste klantenbasis voor 5 tot 7 miljoen eenheden", zegt hij.

Klimaatuitdagingen
De vraag naar de uien was ongeveer hetzelfde en de kwaliteit was ook goed. "De maten waren misschien iets kleiner. We hebben wat ongebruikelijke weersomstandigheden gehad: het vroor en sneeuwde, wat voor een klein verlies zorgde, maar we hadden nog steeds een normale hoeveelheden", aldus Stafford. Het grootste deel van het klantenbestand voor Vidalia's bevindt zich in het noordoosten. Dit evenwicht tussen vraag en aanbod leidde tot vergelijkbare prijzen als vorig jaar.

Nu het seizoen achter de rug is, merkt Stafford dat de sector blijft kijken naar productontwikkeling voor de toekomst, evenals oogsttechnologie. "Vidalia-uien worden allemaal met de hand geoogst. Maar we onderzoeken mechanisch oogsten. Onze uien zijn zo broos en vers dat ze moeilijker met een machine te oogsten zijn, omdat ze gemakkelijk beschadigd raken", zegt hij. "Hoe zoeter een ui is, hoe brozer."

Een mechanische toekomst? 
Andere ontwikkelingen die de organisatie nastreeft, zijn variëteiten van uien en mechanische aanplant. "We werken nauw samen met de Universiteit van Georgia en we werken met verschillende variëteiten en de vorm van de ui. We willen de vorm behouden en we streven ernaar om uien te maken met een langere houdbaarheid. Maar we hebben dat suikergehalte nodig", zegt hij. "We werken ook nauw samen met zaadbedrijven in ons onderzoekscentrum. We experimenteren daar veel met variëteiten."

Voor meer informatie: 
Bob Stafford 
Vidalia Onion Committee
Tel: +1 (912) 537-1918
bstafford@vidaliaonion.org 
www.vidaliaonion.org


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven