Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Praten met komkommers en tomaten

Hoe laat je appelen, peren, tomaten en komkommers praten? Joris Tenhagen van Pharox Logistics Intelligence heeft het antwoord: "Met slimme sensoren laten we dingen die niet kunnen praten, praten."

Draadloze sensoren zijn niet meer weg te denken uit de tuinbouw. Is de bodem in de kas te nat? Dan krijgt de kweker via een sensor een seintje zodat hij dit kan oplossen. Zijn de appelen in de boomgaard klaar om geplukt te worden of is de temperatuur in de koelcel te hoog? De sensor laat het weten. Staat een trailer met verse mango’s te lang in de zon? Het systeem waarschuwt.

Het Venlose Pharox ontwikkelt deze draadloze sensoren voor de tuinbouw. Joris: "Met onze sensoren laten we de producten praten. We kunnen het gehele proces volgen: van het plantje in de kas totdat het product in het schap van de supermarkt ligt. Zo maken we de gehele keten digitaal."

Nemen de sensoren de tuinbouw over?
"Een sensor kan niet praten met mensen, alleen met een computer. Het handelen blijft uiteindelijk mensenwerk, de sensoren en ons systeem ondersteunen waar mogelijk."

Sensoren maken volgens Joris het leven wel een stuk gemakkelijker. ‘Met sensoren kunnen we bijna alles meten en op het juiste moment. Met deze data maken wij sturingsinformatie waarmee een ondernemer zijn productieproces kan optimaliseren en daarmee kosten bespaart. Hij kan deze data ook weer delen met andere partijen in de keten zodat ook zij hun processen kunnen bijstellen. Het levert de ondernemer - en de keten - uiteindelijk geld op."

AAA
Via een sensor in het krat of de container met de verse producten, kan de ondernemer op afstand en realtime zijn product volgen. Of ze nu in een bus, trein of vrachtwagen worden vervoerd.

De sensoren werken op batterijen, dus geen gedoe met kabels en stopcontacten. Maar betekent dat dan dat je elke week met een setje batterijen langs de sensoren moet? Zeker niet, volgens Joris. "We hebben veel tijd, energie en geld gestoken in het ontwikkelen van een sensor die weinig energie verbruikt. De sensoren kunnen worden ingesteld om elke gewenst moment gegevens door te geven: van elke seconde tot een keer per dag. Met een interval van 10 minuten gaan onze batterijen (een soort AAA-batterij) twee jaar mee. Maar er zijn ook cases waarbij we 8 tot 10 jaar halen."

Verhuizen
Pharox verhuist binnenkort naar Brightlands Campus Greenport Venlo. "Wij functioneren het beste in een ecosysteem zoals Brightlands, waar bedrijfsleven, onderwijs, kennisinstellingen en overheid met elkaar samenwerken. Zo hebben we voor de ontwikkeling van ons sensorplatform studenten en senior-programmeurs samen aan het werk gezet. Zo krijg je the best of both worlds: studenten kennen de moderne technologie, de programmeurs weten hoe ze robuust moeten programmeren en wij krijgen een modern en schaalbaar platform."

Joris verwacht als bewoner van de campus nog meer van dit soort slimme combinaties. Het bedrijf is al bezig met het opzetten van een Smart Packaging Lab samen met een andere bewoner van de Venlose campus en zijn er ideeën voor het ontwikkelen van een leerlijn Data Scientist in samenwerking met kennisinstellingen.

Bron: Brightlands

Voor meer informatie:
Pharox Logistics Intellence
www.pharox.io/intelligence
[email protected]  

Publicatiedatum: