Marktrapport Oostenrijk, week 2/2019:

Stijgende aardappel- en uienprijzen

De Oostenrijkse aardappelmarkt start het nieuwe jaar met stijgende telersprijzen. Met de omzet rond de jaarwisseling was men in de retail ronduit tevreden. In januari dalen de afzetcijfers dan traditioneel naar een laag niveau.Positieve invloed op verkoopbereidheid
De handelaren worden nog steeds van voldoende aardappelen voorzien. Daarbij hebben de hogere prijzen een positieve uitwerking op de verkoopbereidheid van de telers gehad. Maar ook kwaliteitsproblemen en het daarmee verbonden hoge uitsorteringspercentage zijn nog steeds aan de orde van de dag. De voorraden die in bewaring liggen nemen snel af, vooral het aanbod aan overwegend vastkokende rassen is reeds te overzien.

In Niederösterreich worden consumptieaardappelen momenteel meestal voor circa 25 euro per 100 kg overgenomen. Voor draadwormvrije premiumaardappelen met AMA-keurmerk ontvangt men tot zo'n 29 euro per 100 kg. In Oberösterreich betaalt men tot circa 27 euro per 100 kg.

Uien prijzen flink verhoogd
De Oostenrijkse uienmarkt start het nieuwe jaar met een prijssprong. De binnenlandse vraag is na een tevredenstellende kersthandel nog steeds goed. Maar ook op de exportmarkt houdt de continue goede vraag aan. Het aanbod blijft achter bij de vraag waardoor de telersprijzen afgelopen week nogmaals flink werden verhoogd. Voor uien, gepoetst en gesorteerd in een kistje, werd in week 2 afhankelijk van kwaliteit en grootte meestal tussen de 42 en 46 euro per 100 kg betaald.Niederösterreich: wortelmarkt onveranderd
In Niederösterreich is de marktsituatie op de wortelmarkt na de feestdagen niet veranderd. De binnenlandse afzet verloopt, na de tevredenstellende kersthandel, op een seizoenstypisch rustig niveau. Export vindt nog steeds op kleine schaal plaats. De telersprijzen liggen stabiel op hetzelfde niveau als in de voorgaande week. In de komende weken valt er gezien het krappe aanbod echter op aantrekkende prijzen te rekenen.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.