Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Waarom fluctueert de prijs van witte uien in de Verenigde Staten zo sterk?

Veel telers merken dat de prijs van witte uien in de Verenigde Staten meer fluctueert dan die van rode en gele uien. In periodes van marktvolatiliteit zijn de prijzen van witte uien aan veel sterkere stijgingen en dalingen onderhevig.

Shay Myers van Owyhee Produce licht dit verschijnsel toe. Hij vertelt dat de voornaamste reden hiervoor is dat witte uien maar een klein deel van de totale Amerikaanse uienproductie vertegenwoordigen. "Mensen vragen mij regelmatig waarom de prijzen van witte uien zo sterk fluctueren. Alleen al de laatste paar weken steeg de prijs van €10,52 naar €26,30. De voornaamste oorzaak hiervan is dat de beschikbaarheid van witte uien laag is in de Verenigde Staten. De categorie vertegenwoordigt slechts 5% tot 10% van de totale uienproductie in het land. Rode uien zijn goed voor 15% tot 20% van de productie en het overige deel bestaat uit gele uien."

Een kwestie van vraag
Als witte uien maar 5% tot 10% van de uienproductie vertegenwoordigen met prijsschommelingen tot gevolg, waarom worden er dan niet meer geteeld om de markt te stabiliseren? Telers leggen uit dat dit eenvoudigweg te maken heeft met de vraag en het gegeven dat gele uien veruit het populairst zijn in de Verenigde Staten. 

"Ieder land heeft zo zijn eigen voorkeuren op het gebied van uienrassen," vervolgt Myers. "Zo zijn in India rode uien favoriet, terwijl men in Mexico de voorkeur aan witte uien geeft. In Canada en de Verenigde Staten is de vraag naar gele uien het sterkst en hier wordt de teelt op afgestemd."

Een andere reden heeft te maken met de bewaareigenschappen van witte uien. Myers merkt op dat de voorraden dit jaar kleiner zijn. "Witte uien zijn minder goed te bewaren, vandaar dat de verkrijgbaarheid in januari en februari doorgaans afneemt en dit zorgt er dan weer voor dat de prijzen pieken."


Witte uien vertegenwoordigen maar 5%-10% van de totale uienproductie in Canada en de Verenigde Staten

Mexicaans seizoen is ook van invloed
Wanneer de vraag groot is, worden er witte uien geïmporteerd. Dit gebeurt veelal twee keer per jaar, aan het einde van de herfst en de winter. Telers hebben echter gemerkt dat het erg moeilijk is om te voorspellen in welke periodes de vraag groter zal zijn.

"Het is moeilijk te voorspellen in welke periodes van het jaar de vraag naar witte uien het grootst zal zijn," legt Myers uit. "Er zijn periodes dat we uit Mexico importeren om deze extra vraag te kunnen dekken. Het Mexicaanse seizoen start meestal half/eind februari en tussen eind oktober en eind november. Dit is de gebruikelijke situatie maar deze kan ook wel eens afwijken."

 

Voor meer informatie:
Shay Myers
Owyhee Produce
Ph: +1 (541) 610-0410
[email protected]
www.owyheeproduce.com

Publicatiedatum: